Ia, camasa traditionala romaneasca, este un adevarat simbol local pentru comuna Cezieni iar prin dragostea oamenilor de aici are mari sanse sa devina un adevarat brand de tara. Aici, mestesugul s-a transformat intr-o adevarata meserie. Maiestria femeilor din Cezieni este recunoscuta nu doar de specialisti ci si de straini, care platesc pentru o ie de Cezieni chiar si 1000 de euro.
Frumoasa poveste a iilor de Cezieni incepe dupa razboi, atunci cand principesa Brancoveanu, care detinea in localitate un conac, a inceput, din dorinta de a-i ajuta pe copiii orfani, sa premieze cele mai frumoase ii cusute in timpul iernii. Fetele erau, astfel, incurajate sa coasa costume populare. Munca tinerelor care coseau cele mai frumoase ii era rasplatita in a treia zi de Paste. Obiceiul premierii celor mai frumoase ii a fost pastrat pana in 1947. in 1974, inginerul agronom Tudor Danacu, indragostit de folclor si de costumul popular, a decis reluarea obiceiului principesei sub forma unei sarbatori dedicate acestui adevarat brand de tara. Sarbatoarea s-a desfasurat an de an pana in 1989, cand a fost intrerupta pentru 10 ani.
Anul acesta, la editia a XXX-a sarbatoarea va fi una deosebita. Vom avea si un simpozion despre ii si o lansare de carte despre traditii, ii si calus, o carte scrisa chiar de initiatorul sarbatorii, Tudor Danacu. Sunt 30 de editii de festival si 40 de ani de la prima editie, pentru ca timp de 10 ani, dupa 1989, nu s-a organizat festivalul. Obiceiul sarbatorii iilor, existent in perioada interbelica, a fost reluat de Tudor Danacu. incepand din 1920, principesa Brancoveanu a premiat cele mai frumoase ii cusute in anul respectiv, subliniaza Danut Gusatu, primarul localitatii.
Pentru a fi admise in concurs, iile cusute in timpul iernii trebuie sa respecte niste conditii: sa fie realizate exclusiv de mana, sa fie din panza de casa si sa pastreze modelul traditional al zonei. in ciuda dificultatilor intampinate in procuratul materialelor necesare confectionarii iei, localnicii din Cezieni continua sa pastreze acest obicei unic in tara. Practic, datorita dragostei si respectului pentru portul popular, pentru ia romaneasca in general si cea olteneasca in special, in comuna nu exista familie in care sa nu se cunoasca tainele unei ii autentice sau sa nu existe un astfel de articol vestimentar extrem de pretios.
Se cos tot mai multe ii de la un an la altul. Anul trecut am avut 30 de ii noi, acum sunt in lucru 40. Asa cum ne-am obisnuit, toate sunt foarte frumoase, fapt ce pune in dificultate juriul nevoit sa le selecteze pe cele mai frumoase si mai valoroase pentru a le premia. Pe langa acestea mai premiem si cele mai vechii ii inscrise in concurs. Ma refer aici la premii mai consistente, pentru ca premii primesc toate persoanele care vin la sarbatoare imbracate in ii a mai declarat primarul comunei Cezieni.
Ia de Cezieni, arta si traditie
- Advertisement -
- Advertisement -