Zeci de unitati de invatamant din judet incep cursurile cu stangul din punct de vedere al conditiilor igienico-sanitare – o situatie demult stiuta, foarte discutata, dar pentru care nu se gasesc, sau nu se vrea sa se gaseasca solutii. Parintii se revolta, cadrele didactice se resemneaza, directorii scolilor respective spun ca depind de primarii localitatilor, primarii acuza lipsa banilor, Inspectoratul scolar nu poate sa ajute fiindca nu-i intra in atributii, DSP-ul nu da avizul de functionare, si cu toate astea, scolile isi deschid an de an portile ca sa primeasca elevii la ore. Totul se uita la un moment-dat, copiii vin la scoala ca si cand nimic nu s-a intamplat, chiar daca nu au apa potabila in scoala, grupuri sanitare sau canalizare. Prefectul Silviu Neacsu a incercat si el sa gaseasca o solutie la problema WC-ului din fundul curtii, insa a avut parte de o surpriza.
Vrem sa ne pregatim pentru inceputul scolii. in urma situatiei privind conditiile igienico-sanitare din unitatile de invatamant transmisa de IsJ Olt am constatat o serie de deficiente, unele destul de grave, ceea ce a condus la neacordarea avizului sanitar pentru un numar de unitati. Astfel, in Bals, o serie de unitati de invatamant nu au amplasate in interiorul cladirii grupurile sanitare, nu au apa curenta, nu sunt conectate la sistemul de canalizare, nu au gresie si faianta. Aceeasi situatie se regaseste si in unele localitati rurale, cum ar fi Ganeasa, Draghiceni, Daneasa, Gavanesti. E o situatie care nu poate suporta amanare, fiind vorba despre copii, situatie care ar putea gasi rezolvare cum s-a facut in Maruntei, Obarsia, Osica de Jos, Osica de Sus, Strejesti. Trebuie sa ne gandim ce masuri am putea sa luam sau sa propunem in momentul de fata pentru ca luna august sa ne gaseasca in conditii cat mai bune. Doamna inspector general, ce propuneti?, a intrebat prefectul de Olt.
Raspunsul sefei IsJ a venit neintarziat, insa nu in forma la care s-ar fi asteptat prefectul Neacsu.
in primul rand, trebuie sa va comunic faptul ca atributiile Inspectoratului scolar in legatura cu investitiile in scoli nu exista, deci IsJ nu are astfel de atributii si nici buget pentru acest lucru. Aceste atributii revin administratiilor publice locale si nu in ultimul rand scolilor, in masura in care reusesc acest lucru. Prin urmare, noi nu putem decat sa constatam prezenta sau absenta conditiilor, si eventual, sa le sugeram scolilor sa intensifice actiunile de colaborare cu administratia publica locala. De cele mai multe ori, absenta bugetelor necesare conduce la aceste situatii deloc placute pentru copii si parinti, care sunt beneficiarul primar si secundar al sistemului de invatamant. Faptul de a merge si a vedea care sunt actiunile intreprinse de unitatile de invatamant pentru igienizarea scolilor e un lucru pe care il facem in fiecare an si daca vom merge impreuna vom avea un punct de vedere comun asupra acestor aspecte. Propunerea mea e sa realizam o comisie mixta IsJ, Prefectura si DSP si cu siguranta ca dupa aceasta vizita in teritoriu, la fiecare unitate de invatamant cu personalitate juridica, vom avea si puncte de vedere comune vizavi de conditiile igienico-sanitare pe care le indeplinesc sau nu scolile noastre. Am tinut sa fac aceasta precizare vizavi de sursele de finantare si de implicarea IsJ pentru ca se fac foarte multe speculatii vizavi de aceste atributii, se exagereaza foarte mult, punandu-se in spatele institutiei numita Inspectorat scolar mai multe atributii decat are. Totodata, va comunic ca fiecare unitate de invatamant are personalitate juridica, iar directorul raspunde de calitatea serviciilor educationale si nu numai, si de conditiile in care isi desfasoara activitatea elevii in unitatea respectiva. O alta propunere ar fi – avand in vedere ca noi centralizam aceste date si de fiecare data ne confruntam cu problema lipsei conditiilor igienico-sanitare sau mai precis a toaletelor in conformitate cu prevederile legale – daca la nivelul judetului, impreuna cu administratiile publice locale, unde putem asigura si consultanta, am reusi sa scriem o cerere de finantare, sa gasim surse de finantare pentru a putea realiza o actiune comuna astfel incat in toate scolile sa avem conditii optime de desfasurare a activitatii, a fost explicatia elaborata a Feliciei Man, inspectorul scolar general al IsJ Olt.
Cu spiritele deja inflamate, discutia a continuat in aceeasi nota sarcastica, devenind un teren pe care doi adversari incercau sa vina cu cele mai tari argumente si sa castige batalia.
Apreciez punctul dumneavoastra de vedere legat de modul in care sunt finantate unitatile de invatamant si faptul ca ne-ati adus la cunostinta in subordinea cui sunt. Eu nu ma refeream la acest aspect. Eu spuneam ca dumneavoastra, in calitate de Inspectorat scolar, prin inspectorii pe care ii aveti in subordine, care au o zona de monitorizare, niste localitati, pot sa vada situatia acestor unitati, pot sa ia legatura in momentul de fata cu primarii din zonele respective. Nu am insistat aici sa va propun constituirea unei comisii, pentru ca nu stiu ce rol are DSP-ul daca merge in teritoriu, sa constate ca nu e toaleta; acest lucru il poate constata si inspectorul, si primarul localitatii. Ca sa constat situatia existenta, la momentul asta nu cred ca mai are rost sa-i misc pe cei de la DSP. Sa incercam o prioritizare a acestor actiuni. Cei care constata suntem noi; cu dosarul astfel facut ne ducem la DSP si ne da avizul sau nu. Problema si rugamintea mea catre dumneavoastra era sa-mi spuneti ce avem de facut in perioada urmatoare; adica dumneavoastra considerati ca pana in august e nevoie sa deplasati inspectorii in teritoriu, sa constate daca s-a miscat ceva de la raportarea pe care ne-ati facut-o la 1 iunie, ce mai e nevoie, ca pe baza raportarii inspectorilor dumneavoastra, sa putem sa actionam cu primarii localitatilor respective?!, a replicat prefectul Neacsu.
Fara sa se lase mai prejos, sefa IsJ a ripostat, amintindu-i prefectului de Olt ca inspectorii scolari, fata de alti bugetari cum ar fi cei din Prefectura, nu prea au vacanta, cu atat mai mult concedii.
Inspectorii scolari sunt implicati in perioada vacantei – cand dumneavoastra mergeti in concediu – in tot felul de activitati. Nu am terminat bine un examen, il incepem pe altul: pe 14 iulie avem examenul de definitivat, pe 21 de titularizare. Prin urmare resursele umane, adica cei 23 de inspectori, sunt destul de limitate. Eu as propune, ca o prioritizare a actiunilor in sensul pomenit de dumneavoastra, sa avem o prima intalnire cu domnii primari. Noi avem o evidenta a necesitatilor scolilor si am putea sa fim un factor de mediere intre primarii si scoli. V-as ruga, fiindca sunteti reprezentantul Guvernului, sa convocati o sedinta cu primarii, la care sa ma invitati si pe mine, si sa avem o discutie comuna, in modul asta scurtam foarte mult timpul si efortul, a spus Man.
Prefectul a preferat sa nu continue si a pus punct discutiei.
Eu n-o sa convoc o astfel de sedinta si va explic si de ce. Una e sa se duca un inspector la 7 unitati, sa vada ce e acolo, si una e sa chem 112 primari aici sa-i intreb ce e in neregula, a venit raspunsul sec al acestuia.
Cel mai probabil, discutii legate de problema lipsei avizului sanitar de functionare a scolilor vor mai exista, la fel ca si propuneri de remediere a situatiei. La fel de probabil este si faptul ca, in toamna lui 2014, multe scoli vor avea in continuare WC-ul in fundul curtii…
WC-ul din fundul curtii scolilor, motiv de raca intre Prefectura si Inspectoratul scolar
- Advertisement -
- Advertisement -