in parteneriat cu Asociatia Ecotic, Agentia pentru Protectia Mediului Olt va derula in perioada urmatoare un proiect de colectare a DEEE-urilor in localitatile oltene. Reprezentantii asociatiei vor organiza in acest an 6 intalniri in tot atatea judete din tara, primul pe lista fiind Oltul. Practic, programul se axeaza pe trei directii de actiune: intalniri cu primarii din judete, organizarea unei caravane in scoli si amplasarea unor puncte de colectare in pietele publice de pe raza judetelor respective.
Asociatia Ecotoc e titular al proiectului denumit Caravan Ecotic Life+; aceasta caravana are trei componente: una e reprezentata de intalniri in 10 judete din tara, urmeaza sa planificam si sa realizam o caravana in scoli – un mijloc de transport dotat sub forma unui muzeu, un camion chiar, in care elevii vor intra si vor intelege tot ce inseamna echipamente electronice si le vom prezenta aceasta problematica din perspectiva noastra. Proiectul mai are inca o componenta de prezenta in pietele publice, unde vor fi programe de colectare. Programul Practici si experiente in domeniul colectarii selective a DEEE este structurat sub forma unei competitii judetene, in care toti cei implicati – operatori de salubritate, primarii – vor face efectiv niste activitati de imbunatatire a sistemului, a explicat Valentin Tofana, reprezentantul zonal al Ecotic.
Primul judet in care au ajuns reprezentantii Ecotic a fost Oltul, urmand ca pe parcursul lui 2014 sa mai existe alte astfel de intalniri cu primarii din 5 judete.
Programul e conceput in parteneriat cu agentiile pentru protectia mediului, iar Oltul e primul judet in care organizam aceasta intalnire. Am constatat ca situatia la nivel national ne aduce in situatia in care avem o cantitate redusa de deseuri, fapt care nu ne afecteza direct pe noi, ci afecteaza la nivel national. Neindeplinirea acestei tinte de a colecta 4 kg de deseuri pe cap de locuitor va obliga tara noastra la plata unor sanctiuni in final, ceea ce nu ne dorim. Dorim ca experienta dumneavoastra, alaturi de experienta noastra sa genereze solutii. Ne-am propus si sper sa reusim impreuna sa fim productivi.
in 2014 vom avea 6 astfel de intalniri in Teleorman, Braila, Gorj, Caras. Am ales judetele acestea pentru ca prezenta producatorilor e mai scazuta, iar programe masive de colectare nu au fost realizate. Am ales sa orgamnizam aceste intalniri acolo unde credem ca este nevoie. Ulterior, in 2015 o sa mai avem inca 4 intalniri, a mai spus Tofana.
Premii in competitie
Primariile care vor derula activitati in program vor fi recompensate cu premii.
Pentru fiecare judet am prevazut un termen de 2 luni, in care vor fi proiecte – in functie de tipologia operatorului de salubritate al primarie din rural si urban. Tot ceea ce inseamna activitati in aceasta competitie se reduce la infiintarea de puncte de colectare de primarii, operator de salubritate, iar noi venim in sprijinul acestor activitati prin dotarea acestor puncte cu containere specializate, si vom asigura vizibilitatea lor prin afise, bannere. Pe langa aceasta activitate de infiintare de puncte de colectare mai sunt si programele de colectare de la populatie, institutii publice; pentru zona urbana in special am prevazut un model de plan operational municipal, orasenesc de gestionare a deseurilor de echipamente electronice – al carui continut deja l-am conceput. Punem la dispozitia administratiilor publice locale acest plan si vom sprijini in paralel, pe toata durata conceperii planului le vom sta alaturi, astfel sa putem planifica in comun cele mai bune metode, a conchis reprezentantul Ecotic.