Noutatea din acest an scolar este aceea ca la clasele primare I si a II-a, elevii vor invata de pe manuale electronice. Acestea vor putea fi studiate la clasa cu ajutorul unui videoproiector, dar si descarcate de pe internet.
Abecedarul clasic, care in anii precedenti ii astepta pe prichindei pe banca, va lipsi la acest inceput de an scolar. Clasele a I-a si a II-a vor primi manuale noi cu intarziere, din cauza unor contestatii la licitatiile pentru achizitionarea acestora. Procedurile de licitatie pentru achizitionarea de manuale noi – pe hartie si digitale, destinate claselor I si a II-a, continua. MEN a luat act de Decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si va face ajustarile necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigura elevii, parintii si dascalii ca manualele vor ajunge in scoli imediat ce procedura de licitatie se va finaliza si ca institutia face toate demersurile pentru ca acest lucru sa se intample cat mai repede, respectand, insa, termenele legale, informeaza un comunicat al Ministerului Educatiei.
Noi materii optionale
Anul scolar vine si cu noi materii optionale pentru clasele a III-a si a IV-a, prin ordin de ministru fiind aprobata programa scolara pentru disciplina optionala De-a arhitectura. Educatie pentru arhitectura si mediu construit. Timp de o ora pe saptamana, elevii acestor clase pot afla informatii despre modul in care se construieste mediul, dar si elemente minimale de arhitectura. Programa propune si activitati in aer liber, centrate pe identificarea in realitate a conceptelor invatate in clasa. Au fost aprobate, de asemenea, si programele scolare pentru invatamantul liceal, curriculum diferentiat, filiera vocationala, profilul artistic, specializarea Muzica, destinate disciplinelor optionale Muzica vocala de jazz – muzica usoara si Istoria Jazzului. Prima disciplina vizeaza elevii din ciclul liceal, clasele IX-XII, iar cea de-a doua, elevii din clasele a XI-a si a XII-a. in cadrul disciplinei Muzica vocala de jazz – muzica usoara, elevii vor aprofunda genurile si formele muzicale specifice: Ragtime, Blues, Boogie – Woogie, Bebop, jazz afro-brazilian etc. in plus, elevii isi pot dezvolta competente specifice precum interpretarea vocala creativ – expresiva si vor realiza acompaniamente vocal – instrumentale solo sau in grup. Disciplina Istoria Jazzului este axata pe prezentarea originilor si contextului istoric al aparitiei jazzului, iar liceenii carora li se adreseaza vor invata sa opereze cu concepte si termeni specifici, dar si sa identifice forme de expresie artistica in muzica, literatura si dans.
Structura anului scolar
Potrivit informatiilor oficiale, anul scolar 2014-2015 are 36 de saptamani de cursuri (insumand 177 de zile lucratoare), incepe pe data de 15 septembrie 2014, se incheie pe data de 31 august 2015 si se structureaza pe doua semestre, dupa cum urmeaza:
Semestrul I
Cursuri: 15 septembrie 2014 -19 decembrie 2014
in perioada 1 – 9 noiembrie 2014, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta.
Vacanta de iarna: 20 decembrie 2014 – 4 ianuarie 2015
Cursuri: 5 ianuarie 2015 – 30 ianuarie 2015
Vacanta intersemestriala: 31 ianuarie 2015 – 8 februarie 2015
Semestrul al II-lea
Cursuri: 9 februarie 2015 – 10 aprilie 2015
Vacanta de primavara: 11 aprilie 2015 – 19 aprilie 2015
Cursuri: 20 aprilie 2015 – 19 iunie 2015
Vacanta de vara: 20 iunie 2015 – 13 septembrie 2015
Saptamana 6-10 aprilie din semestrul al doilea este saptamana dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare desfasurate in cadrul programului numit scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!, avand un orar specific.
Tezele din semestrul I al anului scolar 2014-2015 se sustin, de regula, pana la data de 19 decembrie 2014.
Tezele din semestrul al II-lea al anului scolar 2014-2015 se sustin, de regula, pana la data de 22 mai 2015.