Simpozionul va avea loc pe 24 octombrie, la Slatina, cu o participare importanta din partea profesorilor universitari din mai multe centre universitare. Are tema Tulburari acute si cronice ale functiilor cerebrale. Experienta clinica si terapeutica. Scopul acestui simpozion este de a aduce noutati in privinta afectiunilor cerebrale, noutati si metode de investigatii moderne, si nu in ultimul rand, de a realiza o colaborare, o integrare cu medicii de familie in luarea unor decizii in privinta acestor pacienti cu tulburari acute sau cronice ale functiilor cerebrale. Este un simpozion aprobat de Colegiul National al Medicilor, va primi 7 puncte EMC (Educatie Medie Continua) si speram sa avem o participare buna pentru ca vom veni cu foarte multe noutati, cu foarte multe lucruri interesante. Este aproape de un simpozion de nivel national, unde se iau 12 puncte EMC, dovada ca cei de la Colegiul Medicilor din Bucuresti au apreciat tematica si participarea, a spus medicul Renica Diaconescu, seful sectiei Neurologie din cadrul Spitalului Judetean.
in cadrul simpozionului, dr. Renica Diaconescu va sustine doua prezentari, ce vor avea ca teme neuroplasticitatea si accidentele vasculare.
Neuroplasticitatea este o problema noua in neurologie, pentru ca pana in prezent se considera ca odata cu trecerea timpului pierdem neuroni. Vom demonstra ca nu se pierd neuroni, se pierd doar sinapse, si ca un om care-si antreneaza mereu creierul nu va face nici o afectiune deteriorativa care sa mearga pe dementa. Vom vedea niste studii facute de universitati din strainatate si vom demonstra ca mintea omeneasca poate sa modifice chiar creierul. Astept participarea medicilor de specialitate si de familie pentru ca este o noutate in materie, o noutate care vine sa modifice ceea ce am invatat in atata timp. Cea de-a doua prezentare a mea se refera la bolile cerebro-vasculare, despre cum trebuie tratate accidentele vasculare cerebrale, atat ischemice cat si hemoragice, si ce atitudine trebuie sa avem la debutul unei astfel de accident, ce atitudine trebuie sa avem inainte de producerea unui accident vascular, pentru ca prevenirea lui este mai importanta decat tratarea. Aproape toti medicii neurologi din Slatina vor prezenta cate o tema, vor prezenta si profesori universitari de la Craiova, si conferentiari universitari, dar moderatori vor veni si de la clinici universitare din tara, a spus Renica Diaconescu.
Programul simpozionului
13.00 – 13.15 Deschidere si Pretest
13.15 – 13.40 Prezentare Prof:. Dr. Cornelia Zaharia
13.40 – 14.40 Prezentare Conf. Dr. Valerica Tudorica
14.40 – 15.25 Prezentare Dr. Renica Diaconescu – Neuroplasticitate – prezentare proprie
15.25 – 15.55 pauza
15.55 – 16.40 Prezentare Dr. Renica Diaconescu – boli cerebro-vasculare – prima prezentare de pe stik
16.40 – 17.20 Prezentare Dr. Mihaela Delureanu Tratament in AVC
17.20 – 17.40 pauza
17.40 – 18.20 Prezentare Dr. Mugurel Coteanu – Dementa
18.20 – 19.00 Prezentare Dr. Carmen Stancu – Neuroreabilitarea – ppt proprie
19.00 – 19.15 inchidere si ridicare diplome
Spre deosebire de alte simpozioane, participarea va fi fara taxa, pentru ca organizatorii au beneficiat de o sponsorizare.
Pentru a acumula aceste puncte EMC, cei care participau trebuiau sa plateasca o taxa, noi am beneficiat de o sponsorizare si nu vom cere nici o taxa. Punctele EMC sunt foarte importante, mai ales ca este sfarsit de an si pentru un medic trebuie acumulate 40 de puncte ca sa primeasca din nou acreditarea, a mentionat dr. Diaconescu.
in perioada 15- 17 octombrie, echipa de neurologi din Slatina condusa de medicul Renica Diaconescu se va afla la Brasov, la Congresul National de Stroke ( accident vascular cerebral), unde va prezenta doua lucrari.