Perioada de supraveghere a gripei, ARI si SARI pentru sezonul 2014- 2015 a debutat din 29 septembrie si se va incheia pe 18 mai 2015. potrivit reprezentantilor DSP, culegerea datelor se face cu ritmicitate saptamanala, in fiecare zi de luni pana la ora 13:00, de la toti furnizorii de servicii medicale de la nivelul judetului.
La inceputul sezonului rece, DSP Olt a catagrafiat 104.961 persoane din judet considerate la risc si pentru care OMS recomanda vaccinare antigripala, pentru ca este cea mai sigura si eficienta masura profilactica. Pana in prezent nu avem semnale legate de primirea vaccinului gripal pentru acest sezon, a precizat Gabriela Gogiu, purtatorul de cuvant al DSP Olt.
in saptamana precedenta s-au inregistrat 1.508 cazuri de ARI, din care 76 au avut nevoie de internare si 709 cazuri de penumonii, din care 80 au necesitat internare. Ponderea o detin grupele de varsta cuprinse intre 0-19 ani. Frecventa imbolnavirilor prin ARI si PN a inregistrat o tendinta de scadere fata de aceeasi perioada a anului precedent, mai spun repeezentantii DSP.
Masuri de evitare a imbolnavirii
Pentru limitarea extinderii afectiunilor respiratorii, Directia de Sanatate Publica recomanda evitarea zonelor aglomerate, evitarea contactului cu persoane bolnave, evitarea schimbarilor bruste de temperatura, folosirea batistei de unica utilizare, respectarea unui regim sanatos de viata alimentatie bogata in legume si fructe, precum si adaptarea unei tinute vestimentare adecvate sezonului.
Grupele populationale considerate de risc si pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala in sezonul 2014-2015:
– persoane cu varsta cuprinsa intre 6 luni – 64 ani, in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficientei umane;
– gravide;
– medici, cadre sanitare medii si personal auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii;
– persoane, adulti si copii, rezidente in institutii de ocrotire sociala, precum si persoane care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliul persoanelor la risc inalt;
– toate persoanele cu varsta de peste 65 de ani.