Conflictul intre conducerea unitatii sanitare si Colegiul Medicilor a debutat in urma cu ceva timp, marul discordiei fiind mentinerea in sistem a medicilor care au indeplinit varsta de pensionare, in conditiile in care spitalul se confrunta cu un deficit de personal. Primul medic care a avut nevoie de aviz pentru prelungirea activitatii si s-a lovit de refuzul Colegiului a fost Liviu Petrescu, singurul medic de medicina sportiva din spital, cabinetul fiind inchis vreme de doua saptamani. Un alt caz a fost cel al dr. Gentiana Bertesteanu, unul din cei doi medici specialisti de la Dermatologie.
Deciziile Colegiului Medicilor afecteaza activitatea spitalului, iar exemplul cel mai elocvent a fost in momentul in care Colegiul Medicilor, in conditiile in care erau respectate toate prevederile legale, nu a aprobat prelungirea de activitate a doi medici, dintre care unul – dr. Liviu Petrescu – era singurul medic de specialitate in medicina sportiva din spital. Colegiul Medicilor, printr-o hotarare total de neinteles din punct de vedere profesional sau legal, nu a prelungit medicilor Petrescu si Bertesteanu. Am trimis adrese, am stat de vorba cu dansii, si din acel moment a intervenit o lipsa de comunicare institutionala cu dansii. Sunt in jur de 15 medici care-si desfasoara activitatea in spital peste limita de pensionare, medici de care spitalul are nevoie, indeplinind toate conditiile legale, iar dansii (conducerea Colegiului Medicilor) au o abordare mai ciudata in ceea ce priveste relatia cu spitalul. Legea 95, in baza careia noi ne desfasuram activitatea, spune foarte clar ca in conditiile unui deficit de personal, cu avizul ordonatorului de credite, este nevoie din partea Colegiului Medicilor doar de un aviz anual. Prin acest aviz anual legiuitorul intelege ceva, doctorul Costache si doctorul Radulescu de la Colegiul Medicilor Olt inteleg altceva. Dansii inteleg ca in calitate de sefi ai Colegiului Medicilor ar trebui sa fie in fruntea sistemului de sanatate din judet, insa eu cred ca sunt foarte putini pacienti care atunci cand au o problema se duc la dr. Costache sau la dr. Radulescu. Ca o ironie a sortii in cazul de fata, dr. Costache este si pensionar, a spus Andrei Iordache, managerul unitatii sanitare.
Dupa ce cabinetul de medicina sportiva a stat inchis o perioada, Colegiul Medicilor a revenit la sentimente mai bune si a dat avizul, dar pentru o scurta perioada.
Au refuzat sa dea avizul timp de doua sau trei saptamani, pana si-au dat seama ce prostie au facut, si au revenit. Dumnealor pe aceleasi spete reactioneaza diferit, in functie de persoana respectiva, unui medic ii dau aviz pentru o luna, altuia pentru trei luni. Prelungire de exemplu dau pe data de 4 sau 5 ale lunii pana la finalul lunii, dar programarea, inclusiv programarea garzilor, program cu CAS, nu se face de pe o luna pe alta, trebuie sa ai o anumita predictibilitate, sa stii exact cum se desfasoara activitatea. (…) Trebuie sa ne ducem sa ne caciulim, sa-i rugam frumos si sa le gadilam orgoliul ca sa-si dea avizul. Legea 95 spune foarte clar ca avizul se da anual de catre Colegiul Medicilor. Nici un alt colegiu al medicilor din tara nu se comporta asa cum o fac cei de la Olt. Am sunat la peste 15 spitale de urgenta similare cu al nostru si nici unul nu se confrunta cu o astfel de situatie. in conditiile in care spitalul are nevoie de medici si exista avizul CJ si al Ministerului Sanatatii, este aberant ca totul sa se blocheze doar pentru ca cei de la Colegiu nu dau un aviz, a spus Iordache.
Managerul SJU spune ca a incercat in repetate randuri sa clarifice situatia, dar fara folos.
Nu am cu cine vorbi. La ultima sedinta la care am participat a parut ca ne intelegem si am stabilit de comun acord o intalnire cu medicii din spital. Noi cei din spital ne-am adunat, dr. Costache n-a venit. O pozitie clara a dr. Costache pe tema aceasta nu cunosc, dar e de notorietate pozitia dr. Radulescu, exprimata public in sedinta in fata mea si a dr. Patru, directorul medical al spitalului, parerea proasta despre spital si despre medicii nostri specialisti.As intelege poate sa aiba o parere proasta despre medicii specialisti din Slatina un profesor universitar de la Fundeni sau de la Niguarda, dar un medic de familie de la Caracal, care 90% din activitate si-o desfasoara pe chestiuni manageriale, administrative, de colegiu al medicilor si asa mai departe, nu mi se pare in regula sa aiba o parere proasta despre gradul de profesionalism al medicilor care lucreaza in Spitalul Slatina, a afirmat Andrei Iordache.
intrebat daca exista alti medici tineri care i-ar putea inlocui pe cei care au indeplinit varsta de pensionare, Iordache a afirmat ca nu sunt astfel de cazuri.
in ultimii doi ani si jumatate, de cand sunt eu manager, peste 30 de medici tineri s-au angajat in spital si la ora actuala nu este nici un medic tanar care sa doreasca sa se angajeze aici si sa nu se poata, nici vorba de asa ceva, a spus el.
Conflict intre conducerea spitalului si Colegiul Medicilor
- Advertisement -
- Advertisement -