30.2 C
Slatina
sâmbătă,12 iulie,2025

Ultimele Articole

Personal trainer – imaginea perfecta a succesului

- Advertisement -

Din punct de vedere teoretic, antrenorul personal reprezinta acea persoana care, in urma unor cursuri de specialitate, a obtinut o diploma (sau atestat) recunoscuta atat de catre autoritatile nationale din domeniul educatiei, cercetarii si formarii profesionale, cat si de catre anumite entitati general recunoscute si acceptate in industria fitness-ului.
Strict legislativ, in Romania nu exista meseria sau specializarea de antrenor personal in fitness, echivalentul acestui concept fiind cel de Instructor de fitness, cod COR 3423.02, aceasta realitate neafectand, dupa parerea mea, imaginea in expansiune a acestui concept oarecum exotic.
Fiind relativ nou in aceasta industrie a fitness-ului, in calitate de profesionist, nu am putut sa nu constat lipsa de informare a practicantilor de miscare, vis-a-vis de ce este, ce nu este, ce poate si ce nu poate sa faca antrenorul personal. Asadar, avand in vedere aceasta constatare, m-am decis sa aduc putina lumina in aceasta chestiune.
Din punctul meu de vedere, un antrenor personal de valoare trebuie in primul rand sa posede anumite calitati personale care sa-l faca compatibil cu aceasta meserie:
– O perceptie fina a societatii actuale;
– Un grad ridicat de intelegere a interactiunilor umane;
– Capacitate ridicata de relationare cu cei din jurul lui;
– O mare putere de convingere, etc.

– Puterea exemplului
Nu poti fi un bun antrenor personal daca nu te oferi tu ca si exemplu pentru cei din jurul tau, si asta zi de zi, 24 de ore din 24. Din pacate, aici nu se poate aplica zicala: sa faci ce spune popa, nu ce face. Capacitatea de bun psiholog reprezinta cheia succesului in atingerea obiectivelor cu persoanele pe care le antrenam, motivatia si nevoia de motivare continua fiind punctul nevralgic al relationarii in acest context. Vrem, nu vrem, in primul rand antrenorul personal isi vinde propria imagine, care bineinteles se doreste a fi impecabila.
Pentru a reliefa complexitatea acestei meserii, voi prezenta mai jos cateva din obligatiile antrenorului personal:
– Sa isi cunoasca bine clientul prin intocmirea anamnezei (completarea fisei personale);
– Sa testeze pentru inceput calitatile fizice, de forta, rezistenta, coordonare, control si vointa ale clientului;
– Sa intocmeasca un program de antrenament specific atingerii obiectivelor reale, tinand cont de informatiile din anamneza;
– Sa castige increderea clientului;
– Sa asigure siguranta necesara desfasurarii in bune conditii a antrenamentului;
– Sa fie consecvent si strict in programul de antrenament;
– Sa fie un exemplu de urmat (fizic, psihic si moral);
– Sa fie un orator bun si sa vina mereu cu dovezi stiintifice in sustinerea explicatiilor vis-a-vis de metodele de antrenament;
– Sa tina minte sau sa realizeze un jurnal de antrenament;
– Sa tina cont de starea fizica si psihica de moment a clientului;
– Sa colaboreze cu specialisti din domenii care au legatura cu scopul propus (nutritionisti, ortopezi, kinetoterapeuti, etc.);
– Sa nu lase motivele personale sa-i afecteze antrenamentele, etc.
Daca ar trebui sa evitam varianta romantata a mitului antrenorului personal, conform careia acesta in mod automat trebuie sa fie vesnic binedispus, atotstiutor, plin de bani si obligatoriu scump in ceea ce priveste serviciile oferite, am putea spune ca acesta este, la fel ca ceilalti, un actor al vietii de zi cu zi, cu zile bune si mai putin bune.
De ce sa apelezi la un antrenor personal?
Este una din intrebarile cele mai frecvente si de bun simt care apar in momentul in care unui potential client i se ofera posibilitatea de a apela la serviciile acestuia. Raspunsul, daca ar trebui sa simplificam la maxim, ar fi acesta: este un profesionist care te va ajuta in atingerea obiectivului propus, in cel mai scurt timp posibil, in siguranta maxima si cu eficienta ridicata. Trebuie spus aici ca siguranta fizica a clientului reprezinta prioritatea numarul 1 pentru orice antrenor personal profesionist. De asemenea, acesta reprezinta suportul motivational necesar atingerii obiectivului propus, in acest context cunoscandu-se cazuri de fosti sportivi de performanta care au apelat la un antrenor personal.
De ce poate fi considerat uneori prea scump?
Sa fim sinceri! Nu oricine isi poate permite un antrenor personal. Costurile totale necesare scopului propus pot parea intr-adevar usor ridicate. Trebuie inteles de la inceput ca a apela la un antrenor personal inseamna a apela la un profesionist in adevarul sens al cuvantului, beneficiile acestui fapt fiind rezultatele pe care se sconteaza. Fara teama de a exagera, pot spune ca beneficiile unui astfel de parteneriat sunt cu mult peste costurile materiale implicate: siguranta fizica, echilibru fizic si emotional, frumusete estetica, stima de sine crescuta, depasirea propriilor limite si, nu in ultimul rand, Se pare ca acest nou nivel al serviciilor in industria fitness-ului din Romania, cel al antrenorului personal, este intr-o continua expansiune, aceasta constatare fiind reflexia unei societati evoluate. Privita la nivel de individ, aceasta abordare poate fi perceputa, de ce nu, ca un standard ridicat de educatie, ceea ce nu face decat sa ne bucure.
Catalin Ghenea, antrenor Pprsonal TTW Sports Club Slatina

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți