Cornel Ciocan a fost trimis in judecata de procurorii DNA in 2010, pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala in forma continuata, refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, ambele in forma continuata. Potrivit rechizitoriului, SC Cat Bau International SRL, firma in care Ciocan avea calitatea de asociat si administrator, a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 6.564.017 lei, reprezentand impozit pe profit si TVA.
Prima instanta la care a ajuns dosarul a fost Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, ai carei magistrati l-au condamnat pe Cornel Ciocan, in octombrie 2011, la 3 ani de inchisoare cu suspendare, acesta fiind obligat si sa achite ANAF, in solidar cu partea responsabila civilmente SC Cat Bau International SRL, suma de 2.719.488 lei si obligatiile fiscale accesorii (majorari de intarziere, dobanzi si penalitati de intarziere).
Decizia instantei a fost atacata atat de Cornel Ciocan, cat si de ANAF si DNA. Pe 31 octombrie 2012, magistratii Tribunalului Bucuresti au respins apelul lui Ciocan, ca nefondat, admitand in schimb apelurile ANAF si DNA, iar sentinta a fost mult mai dura – 8 ani de inchisoare cu executare, interzicerea dreptului de a mai avea vreo functie de administrare sau control in cadrul vreunei societati comerciale pe o durata de 7 ani, iar suma de plata catre ANAF a fost majorata la 5.804.602 lei plus obligatiile fiscale accesorii.
Cornel Ciocan a facut recurs la Curtea de Apel Bucuresti, care a casat sentinta Tribunalului si a trimis cauza spre rejudecare aceleasi instante. Desi lucrurile pareau sa se indrepte spre o pedeapsa mai blanda, in octombrie 2013, dupa un lung sir de amanari, pentru Cornel Ciocan a venit o noua lovitura – Tribunalul Bucuresti si-a mentinut decizia de a-l condamna la 8 ani de inchisoare cu executare. in plus, impotriva omului de afaceri a fost luata masura obligarii de a nu parasi tara pana la ramanerea definitiva a sentintei.
Cornel Ciocan a uzat de calea de atac, dosarul revenind pe masa magistratilor Curtii de Apel Bucuresti. Primul termen al procesului a fost pe 26 mai 2014,
cand instanta a constatat ca masura obligarii de a nu parasi tara luata impotriva acestuia a incetat prin efectul Legii 255/2013, si a dispus fata de inculpat luarea masurii controlului judiciar pana la solutionarea definitiva a cauzei. Atat la termenul din 25 septembrie, cat si la cel din 23 octombrie, cauza a fost amanata pentru pregatirea apararii. Pe 6 noiembrie a venit o noua amanare, de aceasta data pentru efectuarea expertizei, urmatoarea infasisare a lui Ciocan in sala de judecata fiind stabilita pentru data de 4 decembrie.
O noua amanare in procesul afaceristului Cornel Ciocan
- Advertisement -
- Advertisement -