14.1 C
Slatina
duminică,19 mai,2024

Ultimele Articole

Taxa speciala pentru persoanele fizice si juridice care nu au contract cu Salubris

- Advertisement -

Persoanele fizice si juridice care au domiciliul sau resedinta pe raza municipiului Slatina si nu au incheiat contract de prestari servicii cu operatorul serviciilor publice de salubrizare SC Salubris SA vor fi obligate la plata unei taxe speciale de salubrizare. Proiectul care prevede aprobarea si instituirea taxei speciale de salubrizare a fost postat pe site-ul Primariei Slatina, la rubrica transparenta decizionala, la inceputul acestei saptamani.
Potrivit viceprimarului Cristian Bircea, initiator al proiectului, noua lege a salubrizarii obliga toate unitatile administrativ teritoriale din tara sa instituie aceasta taxa speciala pentru persoanele fizice sau juridice care nu au incheiat contract cu operatorul de salubritate.
Cuantumul taxei speciale va fi de 5,79 lei/persoana/luna pentru persoanele fizice, respectiv 48,29 lei/metru cub pentru persoanele juridice.
Persoanele fizice sunt obligate la plata acestei taxe in functie de numarul de persoane din fiecare familie, respectiv numarul locatarilor existenti la adresa respectiva (membri de familie, rude, chiriasi, flotanti, etc).
Proprietarul imobilului, care nu are incheiat contract de colectare deseuri menajere si nemenajere, are obligatia depunerii declaratiei in vederea stabilirii taxei de salubrizare, cuprinzand toate persoanele care locuiesc la acea adresa.
Persoanele juridice sunt obligate la plata acestei taxe in functie de volumul de deseu generat/luna. Volumul de deseu generat de catre aceste categorii de beneficiari va fi comunicat de catre operatorul de salubritate.
Pentru imobilele-proprietate pe care le detine, locuite sau nelocuite, proprietarul este obligat sa isi completeze declaratia de impunere pentru stabilirea taxei speciale de salubrizare.
Pentru imobilele proprietate a persoanelor fizice sau juridice,date in chirie, comodat sau in alta forma, altor persoane fizice/juridice, obligatia declararii revine proprietarului. Pentru imobilele aflate in proprietatea statului, a municipiului Slatina, obligatia depunerii declaratiei de impunere revine chiriasilor acestor imobile.Termenul de depunere a declaratiei de impunere pentru taxa speciala de salubrizare va fi de 30 de zile de la data adoptarii acestui regulament. in cazul nedepunerii declaratiei de impunere, proprietarii persoane fizice sau juridice vor fi impuse din oficiu, in baza datelor furnizate de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanei, in cazul persoanelor fizice, respectiv Registrul Comertului, in cazul persoanelor juridice, se precizeaza in proiect.

Declaratia de impunere va trebui completata si depusa la Directia economica a primariei Slatina, insotita de actul de identitate al proprietarului, respectiv CUI-ul societatii.
Nedepunerea declaratiei precum si depunerea peste termen va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 200 si 500 de lei, iar plata cu intarziere a taxei va atrage dupa sine calculul si plata majorarilor de intarziere, precum si aplicarea masurilor de urmarire si executare silita.
Potrivit proiectului, pentru anul 2016 taxa se va achita pana la data de 25 a lunii urmatoare, inclusiv.
Documentul citat mentioneaza ca, in situatia in care ulterior impunerii utilizatorii (persoane fizice si juridice) incheie contracte cu operatorul serviciului de salubritate, acestia nu mai datoreaza taxa speciala de salubritate incepand cu data de intai a lunii urmatoare in care s-a incheiat contractul.
Sumele incasate din taxa speciala se fac venit la bugetul local al municipiului Slatina. Decontarea catre operatorul de salubritate din municipiul Slatina, a prestatiilor efectuate de catre acesta pentru utilizatorii care nu au incheiat contract, se realizeaza pe baza situatiei de lucrari insotita de nota justificativa emisa de catre operator, verificata si vizata de DADPP, se mai precizeaza in proiect.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți