17.6 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Constructia unui penitenciar la Caracal, oprita pentru ca era prea aproape de baza Deveselu

- Advertisement -

Potrivit sursei citate, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a precizat, marti, intr-o intalnire cu jurnalistii, ca proiectul a fost oprit deoarece viitorul penitenciar ar fi fost construit la aproximativ 2 km de baza de la Deveselu. O explicatie oferita ar fi fost ca nu se poate construi in raza bazei deoarece trebuie sa fie un perimetru de siguranta de 5 km.
Proiectul pentru penitenciarul de la Caracal a primit aviz negativ in urma cererii ministrului Pruna, iar in prezent se cauta o noua locatie deoarece fondurile exista.
in august 2015, Guvernul a autorizat Ministerul Justitiei sa efectueze cheltuieli pentru achizitia de studii de prefezabilitate destinate construirii a doua penitenciare in comuna prahoveana Berceni si in municipiul Caracal din judetul Olt.
Potrivit unui comunicat al Executivului dat la acea data, decizia a fost luata in cadrul sedintei de guvern, fondurile necesare achizitiei celor doua studii, in valoare de un milion de lei, fiind suportate din bugetul aprobat al Administratiei Nationale a Penitenciarelor din sumele alocate prin Hotararea de Guvern 196/2015. Cele doua penitenciare urmau sa dispuna de o capacitate de cazare de 1.000 de locuri, construite respectand standarde impuse de Uniunea Europena.
Decizia respectiva reprezinta, conform Executivului, inca un pas in directia imbunatatirii conditiilor din sistemul penitenciar, avand in vedere faptul ca impotriva statului roman au fost pronuntate 121 de hotarari judecatoresti al caror obiect il constituie conditiile de detentie care nu corespund standardelor Consiliului Europei.
Primele discutii despre construirea unui penitenciar la Caracal au inceput inca de acum mai bine de zece ani. in 2004, terenul pe care se estima ca va fi construit penitenciarul, situat pe DN 54 Caracal – Corabia, a trecut din domeniul privat al municipiului Caracal si din administrarea Consiliului Local, in domeniul public al statului si in administrarea Ministerului Justitiei – Directia Generala a Penitenciarelor. Proiectul initial viza construirea unui penitenciar cu o capacitate de 500 de locuri, pe o suprafata de 22 hectare de teren, in colaborare cu autoritatile din Austria, unde se intentiona a fi incarcerate persoanele repatriate din tarile Uniunii Europene. insa, un an mai tarziu, in urma intalnirilor dintre reprezentantii celor doua state, acordul nu s-a finalizat, iar lucrarile de constructie a penitenciarului nu au mai fost demarate. incepand cu anul 2012, autoritatile locale au incercat sa ia inapoi terenul aflat in administrarea celor de la Penitenciare, pentru a construi aici un parc industrial, insa fara a avea succes.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți