Politistii din Slatina sunt primii din tara care au in dotare un astfel de aparat, care este binevenit dupa ce mai multe cadre ale institutiei, impreuna cu seful lor, comisarul sef Mihai Mihalache, au participat la un curs de prim ajutor organizat de un coleg de-al lor de la Ordine Publica, agentul sef prinicipal Viorel Teaca, la Biblioteca Judeteana Slatina. Politistii au luat lectii si au invatat cum poate fi folosit acest defibrilator. Este donat cu sprijinul Sindicatului National al Politistilor <
Comisarul sef Mihai Mihalache, seful Politiei Slatina, este incantat de achizitia facuta, mai ales ca institutia pe care o conduce este prima din tara care are in dotare un astfel de aparat. Politia municipiului Slatina este prima pe tara dotata cu un asemenea defibrilator datorita eforturilor depuse de colegul nostru Viorel Teaca si a altor colegi din cadrul acestei unitati de politie care am pus mana de la mana pentru a spriji acest proiect de suflet al sau. De aceea, am luat parte la cursurile de prim ajutor in prima serie, urmand ca si alti colegi ai nostri sa participe la acest curs. Este un curs voluntar, ca si folosirea acestui dispozitiv de acordare a primului ajutor. Pentru noi este mai mult decat o mandrie sa fim primii cu o asemenea dotare, sper ca pe viitor sa-si dovedeasca cu prisosinta utilitatea si speram ca acest exemplu sa fie urmat si de alte unitati de politie din tara. Colegii politisti care au participat la curs stiu sa-l foloseasca, mai ales ca este si un dispozitiv foarte modern, care iti permite pas cu pas sa acorzi primul ajutor, a declarat comisarul sef Mihalache.
Concret, defibrilatorul automat se foloseste in cazul in care persoanele sunt in stop cardio-respirator. Defibrilatorul pe care il avem este complet automat. A venit dotat cu o pereche de electrozi pentru adulti, s-au mai cumparat inca o pereche pentru copii si inca una pentru adulti, in cazul in care vom avea nevoie. Costa 360 de lei perechea, electrozii fiind de unica folosinta. Este foarte simplu de folosit, meniul este in limba romana. Daca gasesti o victima in stop cardio-respirator, se asculta victima timp de zece secunde. Este binecunoscuta metoda PAS a SMURD-ului, si anume Privesc, Ascult, Simt, privesc expansorul toracelui, simt respiratia pe obraz si ascult repiratia cu urechea maximum zece secunde. Daca nu respira se incep maneverele de resuscitare, iar cealalta persoana coleg sau cine este langa tine practic vine cu defibrilatorul, in prealabil se anunta si ambulanta, iar in cazul in care te apuci de manevre si uiti sa anunti ambulanta, aparatul inclusiv asta iti aminteste, apoi te indruma ce pasi trebuie sa urmezi, cum se aplica electrozii in zona pieptului. Unul se pune in lateral dreapta, celalalt in stanga la inima, practic in functie de pozitionarea lor corecta si de gelul adeziv care il au si sunt in perioada de garantie, sa zic asa daca pieptul victimei este uscat, socul primit va avea eficienta suta la suta sau nu. De regula, la primul soc electric cu defibrilatorul, la cinci secunde se obtine si ritm cardiac, a conchis politistul Viorel Teaca de la Ordine Publica.
Politistii din Slatina, primii din tara dotati cu defibrilator automat
- Advertisement -
- Advertisement -