11.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Politistii din Olt previn infractiunile comise in mediul rural

- Advertisement -

Campania are loc in randul elevilor, a persoanelor care stau singure in locuinte izolate, dar si a celor bolnave, nedeplasbile. Politistii din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, impreuna cu cei din cadrul posturilor de politie din intreg judetul, colaboreaza pentru derularea acestei campanii, prin informarea elevilor, dar si a altor persoane din categoria celor vulnerabile (care locuiesc singure, in case izolate, persoane bolnave/nedeplasabile) in scopul reducerii riscului de victimizare, declara Alexandra Dicu, purtatorul de cuvant al IPJ Olt.
Prevenirea furturilor din locuinte sau anexe gospodaresti, a talhariilor, inselaciunilor si faptelor cu violenta, in general, sunt principalele teme abordate in cadrul activitatilor derulate. Studiile arata ca, in continuare, cele mai multe infractiuni impotriva patrimoniului au loc din cauza neglijentei victimelor. De aceea, spun politistii, locuitorii judetului trebuie sa ia cateva masuri simple de siguranta, care i-ar putea proteja de hoti: o mai buna asigurare a accesului in locuinte sau anexe gospodaresti prin montarea de incuietori, lacate solide; stabilirea si mentinerea unor relatii bune cu vecinii – ei pot recunoaste si semnala prezenta unor raufacatori in curtea dumneavoastra; iluminatul gospodariilor pe timpul noptii; discretia cu privire la sumele de bani sau valorile pe care le detineti; responsabilitate sporita si precautie in relatia cu persoane straine, in general.
Statisticile mai arata ca majoritatea actelor de violenta savarsite in mediul rural, au loc pe fondul consumului excesiv de alcool. Acesta este si motivul pentru care IPJ recomanda: evitati discutiile in contradictoriu, legate de bani, mosteniri, pamant, etc.; nu raspundeti provocarilor venite mai ales din partea unor persoane aflate sub influenta alcoolului. De la o simpla cearta se poate ajunge la vatamari corporale grave sau chiar omor, mai spun politistii.
Cu siguranta, nimanui nu ii este straina metoda accidentul, unul dintre mijloacele folosite de escroci pentru fraudarea victimelor. Ei apeleaza la sentimentele acestora si exploateaza reactia emotionala puternica de moment. De aceea, recomandat este sa nu aveti incredere in persoane necunoscute, indiferent de modul in care va abordeaza, atunci cand va solicita bani, verificati personal veridicitatea informatiilor oferite si a calitatilor invocate de catre acestia.
Activitatile preventive au inceput in luna aprilie si se vor incheia in data de 7 iunie 2019.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți