2.2 C
Slatina
miercuri,27 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Calusul uneste Romania!, tema tabloului coregrafic din deschiderea Concursului National Calusul Romanesc de la Slatina

- Advertisement -

Se fac ultimele pregatiri pentru o noua editie a Concursului National al Copiilor Calusul Romanesc de la Slatina. Evenimentul cultural a ajuns la cea de-a XXI-a editie si se va desfasura in Saptamana Rusaliilor, incepand cu data de 18 iunie si pana pe 22 iunie. si anul acesta, reprezentantii Palatului Copiilor Adrian Baran Slatina, prin directorul Ilie Braileanu, au pregatit o mare surpriza pentru slatineni, precum si pentru ansamblurile participante din judetul Olt, dar si din tara si strainatate, respectiv tabloul coregrafic Calusul uneste Romania! care va fi miercuri, 19 iunie, dupa ora 19:00, cand va avea loc deschiderea propriu-zisa a concursului pe esplanada din fata Casei de Cultura a Sindicatelor Slatina.

Tabloul coregrafic consta in formarea din dansatori a hartii Romaniei, timp in care acestia vor juca si canta melodii din mai multe zone ale tarii. O repetitie finala cu ansamblurile din judetul Olt a avut loc miercuri pe esplanada, participanti fiind aproximativ 700 de copii. Pe langa cele aproape 70 de ansambluri folclorice, cete si formatii de calusari, formatii de dansuri mixte, ansambluri de calusari, formatii de dansuri de fete si de baieti, orchestre si grupuri vocale, plus un solist dansator, din judetul Olt, la aceasta editie a Concursului Calusul Romanesc de la Slatina mai participa si in jur de 20 ansambluri si formatii de calusari, caluseri si caiuti din tara si strainatate. Amintim aici Ansamblul de cantece si dansuri Mazurian Elk din Polonia, Ansamblul folcloric Opincuta din Republica Moldova, Ansamblul folcloric aroman Dor din Sarighiol de Deal, judetul Tulcea, ansamblurile folclorice Mugurelul din Sighetu Marmatiei, Comorile Izei din Baia Mare, judetul Maramures, Bahluietul din Erbiceni, Catalina al Palatului Copiilor Iasi, judetul Iasi, Doruletul din Tulcea, judetul Tulcea, Mugurasul al Palatului Copiilor Braila, judetul Braila, Moinesteanca din Moinesti, judetul Bacau, Mugurasii Gorjului al Palatului Copiilor Targu Jiu, judetul Gorj, formatia de calusari si formatia de dans mixt din Barla, judetul Arges, formatiile de caluseri Colibita din Bistrita Bargaului, judetul Bistrita Nasaud, cea a Ansamblului folcloric Muresul din comuna Ilia, judetul Hunedoara, Salistea, judetul Alba, Rasinari, judetul Sibiu, si formatiile de caiuti din Vorona, judetul Botosani, si Datina din localitatea Zvoristea, judetul Suceava.
in total, vor fi peste 2.500 de copii participanti care vor evolua in cadrul concursului. Iata-ne la cea dea XXI-a editie a Concursului National al Copiilor <>. Ca intotdeauna, in Saptamana Rusaliilor, la Slatina, se vor intalni peste 2.500 de copii din toate colturile tarii, mesageri ai folclorului romanesc. Faptul inedit care va caracteriza editia din acest an este tabloul coregrafic intitulat <>, care este dedicat intrarii calusului in patrimoniul imaterial UNESCO, fapt ce s-a realizat cu sprijinul judetului Olt, in anul 2005. Sunt 17 formatii din tara, doua din strainatate – un ansamblu din Polonia si unul din Republica Moldova, si bineinteles formatiile din judetul nostru. Sunt, practic, 14 ore de spectacol. Totul se va desfasura pe esplanada din Slatina, iar daca anul trecut nu am avut parada, anul acesta, slatinenii se vor bucura de Parada portului popular, care se va desfasura pe bulevardul A.I. Cuza, cu incepere de pe strada Tunari, incepand cu ora 18:00, miercuri, 19 iunie. Astazi (miercuri n.r.) a fost o prima repetitie generala cu aproape 700 de copii din judet, iar martea viitoare cand ajung si cele din tara mai facem inca una. Vrem sa fie o surpriza pentru slatineni. Copiii, ca de fiecare data, sunt extrem de implicati, de cooperanti. Le multumesc lor, profesorilor, instructorilor coregrafi, primarilor, pentru ca ne sustin intotdeauna in demersurile si activitatile pe care noi le desfasuram. Organizatoric suntem pregatiti din toate punctele de vedere, sunt conditii de cazare si masa pentru invitatii nostri din tara si strainatate, sunt peste 800 de copii care vor locui in Slatina pe perioada concursului. Ca intotdeauna, premiile vor consta in trofee. La fiecare sectiune se va acorda <>, iar trofeul festivalului se va acorda doar la sectiunea calus, unde avem mai multe categorii – ansambluri caluseresti, formatii de calusari, cete de calusari si solisti dansatori, a spus Ilie Braileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina.
Coregrafii din judet au pregatit si ei surprize, unele ansambluri sau formatii de calusari evoluand pentru prima data la Concursul Calusul Romanesc de la Slatina. Dintre acestea enumeram formatiile din Traian, Schitu, Valeni si Gostavatu, dar si ceata de calusari din satul Balanesti al comunei Maruntei. insa, sunt si calusari si ansambluri folclorice cu experienta care vor urca pe scena. Vin cu formatii de dansuri si calusari din Osica de Jos, Osica de Sus, soparlita, Traian, Farcasele si, mai nou, Voineasa. Ca de fiecare data am pregatit coregrafii sofisticate, dar asta depinde si de valoarea lotului, de numarul de copii, sunt multe lucruri care duc la realizarea unei coregrafii asa cum eu imi doresc. Asa cum am facut-o si anii trecuti, vin cu acesti dansatori in speranta ca unii dintre ei vor obtine marele premiu. Dar nu iese intotdeauna asa cum isi doresti, pentru ca sunt formatii mult mai bune, depinde de ziua respectiva, de felul cum i-am pregatit fiecare instructor in decursul unui an, de la editia anterioara. Acum, <> este mare aici la Slatina, pentru ca aici este <> calusului, si sper ca una din formatiile mele sa obtina acest mare premiu. Mi-as dori, dar depinde de mai multi factori, a spus coregraful George Ghita a lu’ Porumbelu’ din Osica de Jos. Maestrul coregraf Constantin Balarau vine cu o surpriza la Calusul Romanesc de la Slatina, ceata de calusari din Balanesti – Maruntei evoluand pe scena. sapte formatii, unde sunt eu coregraf, participa in concurs. Anul acesta este pentru prima data, dupa 30 de ani, cand ceata de calusari din satul Balanesti, comuna Maruntei, va fi la Slatina. Sunt copii tineri pe care, la rugamintea autoritatilor locale, i-am readus in viata spirituala, prin acest obicei, pentru ca a fost singura formatie de calusari de pe vremea aceea, unde dansatorii jucau cu fesurile pe cap. Acum, s-a evoluat, si calusarii au palarii. Va fi o premiera, a declarat instructorul coregraf. Sandu Rizea, un alt coregraf din judet, va semna coregrafia la zece ansambluri: Am zece ansambluri in concurs, in jur de 300 de dansatori, si ne-am pregatit intens pentru deschiderea festivalului, prin formarea hartii Romaniei, iar aici fac referire la copiii pe care eu ii pregatesc, iar in spectacol sunt puse in scena toate genurile de dansuri populare.
Aproape 100.000 de lei este bugetul alocat pentru organizarea acestei editii a concursului calusaresc, al carui juriu va fi prezidat de Adrian Barbulete, inspectorul scolar general al Inspectoratului scolar Judetean Olt, fondurile fiind din partea Primariei Slatina, Ministerului Educatiei Nationale si Consiliului Judetean Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți