15.2 C
Slatina
miercuri,8 mai,2024

Ultimele Articole

Judetul Olt, amenintat de mai multe focare de pesta porcina

- Advertisement -

Crescatorii de porci din Giuvarasti stau cu frica in san, dupa ce virusul pestei porcine africane a fost confirmat in comuna Islaz, din Teleorman, aflata in imediata apropiere. Veterinarii au fost si ei alertati de autoritatile din judetul vecin si au decis sa verifice toti porcii din comuna aflata in zona de supraveghere.
S-a intrunit centrul local de combatere a bolilor la Institutia Prefectului, unde a fost supus aprobarii planul de masuri pentru supravegherea localitatii Giuvarasti, urmand ca de astazi (joi n.r.) sa fie realizata catagrafierea tuturor exploatatiilor, a declarat Venera Popa, purtatoare de cuvant al Directiei Sanitar Veterinare Olt.
in Giuvarasti sunt 196 de exploatatii de porci cu un efectiv de 433 de animale. insa aceasta nu este singura comuna cu risc de pesta porcina. Focare de boala au fost confirmate in toate judetele invecinate, de aceea medicii veterinari le-au transmis crescatorilor de porci sfaturi pentru a-si proteja gospodariile. Sunt confirmate focare de pesta porcina africana in Teleorman, Arges, Valcea si recent in Dolj este o suspiciune, urmeaza sa fie confirmat focarul in comuna Teasc din Dolj. Rugam populatia sa creasca porci numai in adaposturi inchise si atragem din nou atentia asupra faptului ca mistretii sunt principalul vector natural de raspandire a bolii, a mai explicat Venera Popa.
Este important ca atunci cand cumpara porci, crescatorii sa accepte numai animale care provin din localitati fara restrictii de pesta porcina si care sa fie crotaliate. De asemenea, medicul veterinar din localitate trebuie anuntat, iar porcii achizitionati trebuie inregistrati si examinati.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți