6.2 C
Slatina
marți,26 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Trofeul Concursului Calusul Romanesc de la Slatina, castigat de ansamblul de calusari din Osica de Sus

- Advertisement -

in total s-au acordat peste o suta de premii I, II, III, de excelenta, speciale, pentru debut, de participare si diplome la urmatoarele sectiuni ale Concursului Calusul Romanesc de la Slatina: ansambluri din Olt, ansambluri din tara, cete de calusari, formatii de calusari, formatii de caluseri si caiuti, formatii de dansuri mixte, formatii de dansuri fete, orchestre – grupuri vocale, solist dansator, dans barbatesc si ansambluri de calusari.
La fiecare dintre sectiuni s-a acordat marele premiu, iar trofeul concursului calusaresc s-a atribuit la sectiunea calus, respectiv Ansamblului de calusari Plaiurile Oltetului din comuna Osica de Sus, al carui coregraf este George Ghita a lu’ Porumbelu’, Gheorghe Manicea, primarul localitatii si directorul ansamblului, si Constantin tatu, director al Caminului Cultural. Toate formatiile de calusari au crescut fantastic in ultimii ani, insa formatia de la Osica de Sus a reprodus foarte bine vatra calusareasca din care provine, sunt niste copii de exceptie, caliti de George Ghita, si cu siguranta cativa ani vor mentine stacheta la varf a calusarilor din judetul Olt, a spus Ilie Braileanu, directorul Palatului Copiilor Adrian Baran Slatina, organizatorul principal al concursului. Coregraful George Ghita a lu’ Porumbelu’ este mandru de performanta pe care a reusit sa o obtina cu calusarii din Osica de Sus, ansamblul din care acestia fac parte fiind infiintat de doar un an si jumatate: La fel ca si anul trecut, si in acest an sunt foarte bucuros, fericit. Am reusit pentru prima oara in viata mea sa obtin de doua ori la rand trofeul acestui concurs. Nu mi-a fost greu sa am o asemenea performanta, pentru ca acesti copii au fost foarte, foarte seriosi vizavi de repetitii. Daca eu am repetitie la Osica de Sus sambata, de la ora 10:00, sunt inainte cu zece minute eu acolo si deja ii gasesc pe langa caminul cultural repetand ceea ce eu le-am aratat la repetitia anterioara. Deci foarte, foarte seriosi, asta i-a determinat sa vina la repetitii de cate ori i-am chemat. La acest ansamblu calusaresc de la Osica am reusit sa pun foarte bine in scena sarba si acel dans fara muzica care a mers, s-a auzit un singur picior, au fost 46 de picioare, dar se auzea unul singur.
Evenimentul cultural de la Slatina a inceput miercuri, in seara aceleiasi zile avand loc si momentul mult asteptat de organizatori, dar si de iubitorii de folclor. Pe esplanada a avut loc traditionalul dans barbatesc calusul in sincron, in care s-au prins aproape o mie de dansatori. Zeci de copii cu steaguri tricolore in maini, care i-au incadrat pe altii ce au format conturul hartii Romaniei, au facut parte din tabloul coregrafic Calusul uneste Romania!, momentul fiind pregatit in amanunt de profesorul Braileanu, impreuna cu alti mari coregrafi ai judetului Olt. Asezati pe zone geografice, calusul a fost jucat in acelasi timp de caiutii din Moldova, caluserii din Transilvania si calusarii din Oltenia si tara Romaneasca. Au fost aproape 2.500 de participanti la editia din acest an a Calusului Romanesc, peste 800 dintre ei fiind doar din tara – Tulcea, Maramures, Iasi, Braila, Bacau, Gorj, Arges, Bistrita Nasaud, Hunedoara, Alba, Sibiu, Botosani, Suceava, Teleorman si din strainatate – Republica Moldova, Polonia.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți