11.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Trei focare de pesta porcina, confirmate in comuna Cilieni

- Advertisement -

Pesta porcina africana se extinde la Cilieni. Dupa primul focar confirmat marti, acum boala a fost descoperita in alte doua gospodarii, anunta conducerea Directiei Veterinare. Cel caruia i-a aparut boala luase porcul de la socrul lui. Am mers si la socru, care mai avea doi purcei. Au fost recoltate probe de sange, purceii erau in viata. si aceasta proba a iesit pozitiva la pesta porcina. Probele au fost trimise la Institutul National, de unde au venit buletinele de confirmare din cele doua exploatatii. Au fost recoltate probe de sange si de la vecinii primul focar. Aseara (marti n.r.), am avut confirmare pozitiva pentru al treilea focar. Colegii sunt la Cilieni, au demarat actiunea de ucidere preventiva, in prealabil cu evaluarea pentru ca oamenii vor fi despagubiti. Precizez ca avem posibilitatea legala sa facem ucidere preventiva in scop de diagnostic, a spus Veronel Bolborea, director DSVSA Olt.
Cel mai probabil, virusul a fost adus de un barbat din Teleorman, care lucreaza in solariile familiei unde s-a descoperit primul focar. in judetul vecin pesta evolueaza in sapte localitati. A fost efectuata ancheta epidemiologica care nu este inca incheiata. A rezultat ca purtatorii virusului sunt muncitorii din Teleorman care veneau sa lucreze sezonier in solariile detinute de catre cei doi, unul e ginere, altul socru. Din primele date reiese ca aceasta este o prima cauza de contaminare, a spus Bolborea.
Medicii veterinari au mers miercuri la Cilieni sa evalueze toti cei 480 de porci din comuna, sa vada daca mai sunt si alte animale care prezinta semne de boala. S-ar putea lua oricand decizia uciderii preventive a tuturor porcilor. Pentru a preveni raspandirea virusului, Directia Veterinara a dispus instalarea de filtre dezinfectante in trafic si restrictii de circulatie a animalelor.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți