Sute de elevi olteni învață în școli neautorizate

Dincolo de flori, uniforme impecabile, discursuri din vorbe alese, începutul de an școlar ascunde și o imagine despre care se vorbește prea puțin. Zeci de unități de învățământ din județul Olt nu au încă autorizație sanitară. Din cele aproape 500 de școli, peste 130 nu au primit avizul necesar din partea DSP Olt, pentru că nu au sursă proprie de apă, nu au toalete, iar clădirile sunt degradate.

A început noul an școlar, iar multe unități i-au întâmpinat pe elevi în condiții improprii. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Olt, din cele 493 de unități de învățământ existente la nivelul județului, 360 au primit avizul sanitar de funcționare. Adică un procent de 73%. Restul nu pot obține acest document, pentru că nu îndeplinesc condițiile necesare. Deși este greu de crezut, sunt încă multe școli care nu au sursă de apă, toalete în interior, iar clădirile arată jalnic.

De asemenea, multe alte școli nu au aviz de securitate la incendiu. Unele sunt în proces de obținere, iar altele vor rămâne așa, pentru că nu îndeplinesc condițiile necesare.

Investiții în derulare

În aproape 50 de unităţi şcolare din cele 160 din judeţul Olt se derulează lucrări de investiţii, din diferite surse de finanţare.

Inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Adrian Bărbulete, a declarat că cele mai multe lucrări se desfăşoară prin Programu Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 1 şi 2. „La momentul actual, din totalul de 160 de unităţi cu personalitate juridică, se derulează investiţii, cu diferite surse de finanţare, în 49 de unităţi învăţământ, după cum urmează: sursa de finanţare de la bugetul local – zece unităţi şcolare, pe GAL – o unitate şcolară, pe GAL plus AFIR – o unitate şcolară, pe PNDL 1 – 20 unităţi şcolare, PNDL 2 – 15 unităţi şcolare, PNDL şi POR – o unitate şcolară, pe POCU – o unitate şcolară”, a afirmat Bărbulete.

Cele mai multe dintre aceste investiţii vor fi gata în acest an. „Deja sunt patru lucrări finalizate, iar în 2019 se vor finaliza încă 23. În 2020 – 18, în 2021 – trei, iar în 2022 – una”, a declarat zilele trecute Adrian Bărbulete.

Simona Vârban

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<