11.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Oltenii cu datorii la Fisc pot scăpa de penalități

- Advertisement -

Persoanele fizice și juridice care au datorii neplătite la Fisc pot scăpa de penalități. Până acum, doar o mică parte dintre contribuabilii din Olt aflați pe lista datornicilor și-au anunțat intenția de a beneficia de noile prevederi. Administrația Județeană a Finanțelor Publice le explică în ce condiții le sunt anulate penalitățile.

Ordonanța 6/2019 le permite celor care au acumulat datorii la bugetul de stat să nu mai plătească penalități și chiar să scape de o parte din suma principală restantă. Legea împarte datornicii în două categorii, în funcție de suma restantă la data de 31 decembrie 2018. Astfel, celor care datorează bugetului de stat mai puțin de 1 milion de lei, li se vor șterge penalitățile, dacă vor achita debitul până pe 16 decembrie. Noile prevederi îi avantajează și mai mult pe marii datornici, explică cei de la Finanțe. „La datorii care depășesc 1 milion de lei, se poate face un plan de restructurare prin care pot fi reduse inclusiv debitele, până la 40-50%”, a explicat Cornel Vlădescu, directorul DGFP Olt.

De precizat este faptul că, indiferent din ce categorie fac parte, cei cu datorii trebuie să ceară în scris ștergerea penalităților. Din momentul depunerii cererii, măsurile de executare silită se vor suspenda. În Olt, peste 7.000 de persoane fizice și juridice, entități fără personalitate juridică sau primării pot scăpa de penalitățile acumulate pentru datoriile neplătite. „Noi am identificat în baza de date în jur de 7.700 de persoane care pot beneficia de această facilitate. 175 dintre acestea au depus notificări pentru a beneficia de aceste facilități fiscale”, a mai explicat directorul Fiscului.

Din numărul total de cereri depuse, majoritatea sunt din partea contribuabililor cu debite mai mici de 1 milion de lei. Suma totală pe care o datorează bugetului de stat este de aproximativ 7,5 milioane lei, din care 4,8 milioane debite și 2,6 milioane lei dobânzi și penalități. Sunt și patru solicitări formulate de contribuabilii cu datorii de peste 1 milion de lei, pentru sume totale restante de 40,3 milioane lei, din care 35,6 milioane debite și 4,7 milioane penalități.

Simona Vârban

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți