10.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Inputuri gratuite pentru legumicultorii olteni din cooperative

- Advertisement -

Legumicultorii olteni care au renunțat la vechea mentalitate de a face agricultură pe cont propriu încep să vadă avantajele asocierii. Cel mai important este cel că livrează marfă la prețuri bune către marile magazine. Însă Ministerul Agriculturii vrea să îi ajute și cu o parte din inputuri, dacă vor merge cu producția către magazinele Casei de Comerț Unirea.

Sămânța de usturoi, dar și cea pentru suprafețele cultivate cu cartofi, va fi oferită gratuit legumicultorilor olteni care vor livra marfă către magazinele „Unirea”, ale Ministerului Agriculturii. Anunțul a fost făcut de consilierul ministrului, Florin Ciobanu, care a explicat că, mai ales pentru cultura de usturoi, ajutorul este unul foarte important. Anul trecut, mai mulți fermieri olteni au renunțat să mai cultive această legumă pentru că nu au găsit sămânță de usturoi românesc. „Zilele acestea, finalizăm contractul de achiziție pentru semințe de usturoi. În Olt avem un necesar de 70 de hectare. Toate cooperativele implicate și-au finalizat discuțiile cu membrii și a rezultat această suprafață, usturoiul urmând să ajungă la cooperative pentru a fi semănat”, a spus Florin Ciobanu, consilierul ministrului Agriculturii.

Și cei care vor cultiva cartofi pentru a-i vinde către Casa de Comerț Unirea vor primi sămânța gratuit, zilele următoare. „Primul transport cu cartofi de sămânță certificată românească achiziționată de Casa de Comerț Agroalimentar Unirea de la Stațiunea de cercetare – deyvoltare pentru cartof Târgu Secuiesc a ajuns la membrii cooperativelor din Teleorman. Urmează ca în zilele următoare și cooperativele din Olt și Dolj să primească cartofii de sămânță certificată românească. Noi ne dorim ca toate inputurile să ajungă la micii producători deocamdată gratuit, urmând ca producția să ajungă către Casă”, a mai precizat Florin Ciobanu.

Toate aceste avantaje sunt exclusiv pentru fermierii care fac parte din cooperativele agricole. Și anul trecut, cei care au intrat în proiectul derulat de Ministerul Agriculturii și Cooperativa Țara Mea au primit răsaduri gratuit, condiția fiind să livreze legumele către un anumit lanț de supermarketuri.

Simona Vârban

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți