7.3 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Artiști populari care fac cinste județului, premiați de Consiliul Județean

- Advertisement -

Consiliul Județean a premiat joi doi meșteri populari renumiți din județ. Este vorba despre Constantin Nițu, maestru în realizarea țesăturilor și cusăturilor, și Gheorghe Tănase, specialist în prelucrarea lemnului. Cei doi artiști poartă, de anul acesta, titlul onorific de „Tezaure Umane Vii”.

Promovează și păstrează cu mândrie tradițiile și arta populară, iar din mâinile lor ies adevărate obiecte de artă, apreciate în lumea întreagă. Ei sunt români adevărați, care merită aprecierea tuturor. Vorbim despre artiștii populari Constantin Nițu, de la Cornățelu, meșter în realizarea țesăturilor și cusăturilor, și Gheorghe Tănase, din Corbu, meșter în prelucrarea lemnului. Sunt încă două tezaure umane vii ale județului Olt, care se alătură celorlalte două Tezaure Umane Vii din județul Olt, care au primit titlul în anul 2015: Dumitru Liiceanu, meșter cojocar din Vădastra, și Petre Feraru, vătaf de căluș din Beria-Oporelu. Consiliul Județean i-a premiat joi, oferindu-le câte 2.500 de lei, o diplomă și flori. „Din totalul de 55 de persoane care au fost declarate tezaure umane vii la nivel de țară, iată că județul Olt are patru astfel de persoane. Încercăm ca printr-un gest simbolic să fim alături de ei și să le mulțumim pentru întreaga lor activitate depusă în domeniul artei, meșteșugurilor și tradițiilor”, a declarat Marius Oprescu, președintele CJ Olt.

Valeru Ciurea este cel care i-a promovat pe cei doi artiști olteni, înaintând dosarele cu realizările lor la Ministerul Culturii, pentru a fi analizate.

Bătrân și prea bolnav să ajungă la ședința Consiliului Județean pentru a primi premiul, Constantin Nițu va primi acasă diploma și banii. Gheorghe Tănase, meșterul din Corbu,  a ajuns cu greu la momentul festiv și a mărturisit că nu se aștepta să fie recompensat.

Programul Tezaure Umane Vii este o inițiativă a UNESCO,  ce vizează identificarea și recunoaşterea celor care creează, păstrează și promovează valorile românești tradiționale.

Simona Vârban

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți