14.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Focare de varicelă la o grădiniţă şi un colegiu din Slatina

- Advertisement -

A început sezonul rece, au apărut şi primele cazuri de varicelă în colectivităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar oltene, din noul an şcolar. În prezent, sunt 26 de îmbolnăviri în rândul elevilor, fiind instituite deja două focare de varicelă în mediul urban, unul dintre ele la Grădiniţa „Spiru Vergulescu” şi celălalt la Colegiul „Ion Minulescu” Slatina.

Cei mai mulţi elevi diagnosticaţi cu varicelă sunt la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, 21 la număr, în timp ce la Grădiniţa cu Program Normal „Spiru Vergulescu” s-au înregistrat cinci cazuri.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt anunţă că ambele focare de varicelă sunt în evoluţie, toate cele 26 de cazuri fiind izolate la domiciliu, cu forme uşoare de boală.      

Pentru a limita extinderarea îmbolnăvirilor cu varicelă, specialiştii în sănătate publică din judeţ au dispus mai multe măsuri, cum ar fi izolarea la domiciliu a tuturor cazurilor bolnave şi suspecte; supravegherea clinico-epidemiologică a colectivităţii de către cabinetul medical şcolar, sub îndrumarea tehnică a Compartimentului de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul  DSP, pe perioada maximă de incubaţie a bolii: evaluarea stării clinice (examinarea tegumentelor şi mucoaselor, verificarea temperaturii n.r.); curăţenia şi dezinfecţia curentă; aerisirea, respectarea pauzelor minime necesare între ore, evitarea contactelor cu restul colectivităţii; triaj epidemiologic efectuat zilnic de către cadrele sanitare, la intrarea în colectivitate. „Varicela este o boală cu înaltă contagiozitate şi evoluează în microfocare de colectivitate. Deşi varicela face parte din categoria bolilor prevenibile prin vaccinare, în România vaccinarea antivariceloasă nu este inclusă în Programul Naţional de Imunizări. Vaccinul este însă disponibil în farmacii, la cerere”, spun specialiştii direcţiei.

De la începutul anului şi până acum, în judeţ s-au înregistrat nouă focare de varicelă, însumând 151 de cazuri de îmbolnăviri. Cele mai multe focare au fost la Slatina, respectiv şase – Colegiul Naţional „Radu Greceanu” cu cinci cazuri, Colegiul „Ion Minulescu” cu două focare, 42 de cazuri primul şi 21 la al doilea, Grădiniţa cu Program Prelungit „Ion Creangă” cu şapte cazuri, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 5 cu 41 de cazuri şi Grădiniţa „Spiru Vergulescu” cu cinci cazuri. Două focare de varicelă au fost şi în Balş, unul cu 17 cazuri la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 şi altul cu cinci cazuri la Liceul Teoretic „Petre Pandrea”, în timp ce la Şcoala Gimnazială din comuna Rusăneşti s-a înregistrat, de asemenea, un focar, cu opt cazuri de îmbolvărire.   

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți