14.7 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ministrul Mediului la Slatina: „ALRO va fi o fabrică verde a viitorului”

- Advertisement -

ALRO a primit un sprijin substanțial din partea statului, iar în viitor aceasta va fi o fabrică verde a viitorului. Asta a constatat miercuri Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, într-o vizită la societatea de pe platforma industrială a Slatinei. Reprezentantul Guvernului nu a fost singur la ALRO și a fost însoțit de Mircea Fechet, secretar de stat în minister, câțiva consilieri tot din minister, precum și de Liviu Voiculescu, președintele PNL Olt, și deputatul PNL de Olt Gigel Știrbu.

Într-o discuție personală cu Gheorghe Dobra, managerul ALRO, acesta i-a spus faptul că dacă Guvernul nu acorda sprijin financiar industriei, societatea slătineană și-ar fi închis porțile în martie 2020. 

„Mi-am dorit foarte mult să ajung la Slatina, pentru că nici nu am fost instalați prea bine și am aflat probleme existente la Olt, una dintre cele mai importante fiind ca Guvernul României să acorde sprijin industriei,  cele 15 ramuri plus șapte subsectoare. Astăzi, la final, când am plecat de pe platformă l-am întrebat pe domnul Dobra, directorul, ce a însemnat pentru el și companie acest sprijin, care înțeleg că, materializat, este de vreo 40 milioane de euro în fiecare an pentru energia electrică. Totodată, l-am întrebat ce ar fi însemnat dacă Guvernul nu ar fi acordat acest sprijin industriei și evident economiei românești și mi-a răspuns că în martie s-ar fi aflat în situația în care ar fi închis. Imaginați-vă ce ar fi însemnat pentru România ca astfel de entități să nu-și poată duce mai departe activitate, evident fiind și o problemă socială la nivelul județului Olt. ALRO Slatina este unul dintre cele mai bune modele de bună practică și de succes în ceea ce înseamnă protecția mediului. Consider că acești ultimi zece ani în care s-au investit peste o sută de milioane de euro în tot ce înseamnă retehnologizare, în vederea protecției mediului, au fost niște bani investiți eficient. Din discuțiile purtate cu conducerea din Slatina și cu cei de pe platformă am înțeles cum arăta activitatea, condițiile de muncă și cele de mediu în 2002, unde nu putea fi văzut nimic în proximitate, iar astăzi pe amplasamentul unei foste secții de turnătorie este o pădure de câțiva ani. Este un exemplu care trebuie dat tuturor din țară, foștilor coloși industriali, care spun că nu se pot adapta condițiilor impuse de Uniunea Europeană și evident sunt condiții esențiale ca cetățenii României să respire un aer curat și să trăiască în comunități cât se poate de prietenoase cu cetățenii. M-am bucurat că cei de aici și-au propus să fie o fabrică verde a viitorului și mi-au promis că vor reuși”, a spus ministrul Costel Alexe, în cadrul unei conferințe de presă, desfășurată la sediul PNL Olt.   

Despre problemele cu care ALRO s-a confruntat au discutat și deputatul PNL Gigel Știrbu, dar și Liviu Voiculescu, președintele liberalilor olteni.  „Cunoașteți deja cu toții că imediat după preluarea guvernării de liberali, atât eu, cât și domnul deputat Gigel Știrbu, am inițiat mai multe discuții cu conducerea ALRO și cu miniștri ai Guvernului Orban, pentru a le asculta doleanțele și de a veni în întâmpinarea mediului de afaceri pe ceea ce înseamnă energie și o schemă de sprijin care nu vizează doar ALRO, ea vizează un număr de 15 ramuri principale și șapte ramuri secundare, astfel că plaja de aplicabilitate este extrem de mare și ajută industria. Doctrinal, Partidul Național Liberal este înclinat către mediul de afaceri, noi cu toții, cei din județul Olt și din Slatina în special, cunoaștem foarte mult însemnătatea societății ALRO și ce reprezintă pentru mediul economic și pentru nivelul de trai al locuitorilor din Slatina și din județ”, a declarat președintele PNL Olt.

Fiind prezent la întâlnire, ministrului Mediului, jurnaliștii prezenți la conferință, precum și parlamentarul de Olt Știrbu, i-au adus în atenție un subiect arzător. Problema topitoriilor din zona industrială a Slatina, care funcționează mai ales pe timpul nopților, din cauza cărora aerul este irespirabil din cauza noxelor emise mai ales în cartierele situate în apropierea acestora. Motiv pentru care, Costel Alexe a anunțat că urmează să trimită Corpul de Control al ministrului, care va verifica cum funcționează topitoriile din județ, dacă acestea au autorizații și avize de mediu, dar și dacă comisarii Gărzii de Mediu Olt și-au făcut sau nu treaba. Controalele sunt anunțate pentru săptămâna viitoare, ministrul Mediului precizând că rezultatele acestora vor fi făcute publice.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți