10.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Cum sunt protejați turiștii care și-au cumpărat vacanțe. Secretar de stat: Sub nicio formă să nu ne imaginăm că rămân cu banii luați

- Advertisement -

Cel mai rău lucru care ar putea să li se întâmple turiștilor care au achiziționat pachete de vacanță ar fi reprogramarea acestora, astfel că ei au două variante – ori primesc banii înapoi, ori reprogramează vacanța, a declarat la Digi24 secretarul de stat Răzvan Pîrjol.

„Legat de pachetele de servicii, e obligație legală ca agențiile să fie asigurate. Teoretic, cei care au achiziționat pachete au această siguranță, în cazul unei insolvențe, ei vor fi acoperiți de aceste asigurări.

Sper ca până la jumătatea lunii august, să avem HG de elaborarea unei garanții de stat, vouchere alternative. Ține de abilitatea agențiilor de a elibera vouchere ca alternativă la rambursare, iar turiștii să poată primi voucher pe durata de 12 luni, care să fie cel puțin la fel ca valoare și ca nivel de prestare de servicii. Valoarea să fie garantată de stat. Sper că acest lucru va fi din jumătatea lunii august.

Ideea de fond de garantare pentru pachetele turistice e o idee discutată cu mediul privat de ani de zile. Este o măsură care ar trebui să se întâmple chiar și în timp de pace. E o problemă pe care trebuie să o discutăm serios.

Nimeni nu își imagina că vine acest moment drastic. Cel mai rău lucru care ar trebui să se întâmple pentru turiști ar fi această reprogramare a vacanțelor. Ăsta ar trebui să fie cel mai rău lucru. Sub nicio formă să nu ne imaginăm că cineva rămâne cu banii luați – ori primesc banii înapoi, ori reprogramează”, a explicat Răzvan Pârjol.

În iunie, numărul sosirilor și al înnoptărilor abia a ajuns la un sfert față de 2019


Sunt scăderi uriașe în turism, sectorul lovit puternic de pandemie încă de la începutul stării de urgență. În luna iunie, numărul sosirilor și al înnoptărilor abia a ajuns la un sfert față de aceeași perioadă a anului trecut.

Restricțiile de circulație de la începutul stării de urgență au pus întregul sector pe pauză, cauzând pierderi semnificative în turism.

În luna iunie, numărul sosirilor în unitățile de cazare a ajuns la 334.000, cu 75% mai puțin față de aceeași lună a anului trecut. Dacă vorbim de înnoptări, anul trecut au depășit 3 milioane, pe când anul acesta abia au trecut de 700.000.

Incertitudinea și măsurile luate în alte țări i-au determinat pe români să își facă în țară concediile, astfel că din numărul total de turiști, 96% au fost români. Doar 13.000 de sosiri din numărul total au reprezentat turiștii străini.

Care au fost zonele preferate în luna iunie


Cele mai vizitate au fost orașele, apoi litoralul. 17% din turiști au mers la munte și doar 5% în stațiunile balneare.

Doar în industria hotelieră, estimările spun că pierderile din cauza pandemiei vor fi de 900 de milioane de euro.

Din cele 15.000 de hoteluri, pensiuni și alte tipuri de unități de cazare luate în considerare de Institutul Național de Statistică, aproape 1.500 au fost închise din cauza noului coronavirus.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți