19.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Congresul PSD, în aer liber la Olt. Oprescu și social democrații din județ, vot pentru echipa Ciolacu – Stănescu

- Advertisement -

39 de centre din întreaga țară, unul național și 38 teritoriale, sunt locurile în care sâmbătă are loc Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat (PSD) organizat pentru alegerea președintelui, Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici fiind politicienii care și-au depus candidaturile pentru obținerea acestei funcții. La Olt, congresul a avut loc în două centre, unul la sediul organizației județene a partidului și celălalt în aer liber, pe Dealul Grădiște din municipiul Slatina.

În total, sunt 54 de delegați care au participat la lucrările congresului, printer cei prezenți fiind Marius Oprescu, președintele PSD Olt, Emil Moț, președintele executiv al PSD Olt, parlamentari social – democrați, membri ai Comitetului Executiv Județean al PSD, președinții organizațiilor de femei și pensionari, dar și zeci de aleși locali din partea formațiunii politice. Iar social democrații olteni merg la acest congress pe mâna echipei lui Marcel Ciolacu, din care face parte și senatorul PSD de Olt Paul Stănescu, votul fiind unul online.

Desfășurarea Congresului a fost una atipică, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, iar pe lângă acest subiect, o parte dintre cei prezenți au fost întrebați de jurnaliști și despre viitoarele alegeri locale care se vor desfășura peste cinci săptămâni, pe 27 septembrie.

„Este un congres atipic pentru PSD și pentru întreaga clasă politică. Este un congres online desfășurat în 39 de centre interconectate prin camere web și sonorizate, astfel încât să ținem aceste alegeri interne. Cred că era nevoie de validarea conducerii statutare și nu intermediare pentru că urmează două rânduri de alegeri importante și cred că atât oamenii din interiorul partidului, cât și partenerii externi și contracandidații noștri, vor să știe cu cine stau de vorbă și care este conducerea legitimă a PSD. Astăzi (sâmbătă n.r.), așa cum decurg lucrările, acest lucru se va întâmpla și cu toții ne dorim ca după acest congres să se aștearnă liniștea în cadrul PSD și să ne pregătim, pentru că mai avem 5 săptămâni până la alegerile locale pe care cred cu încredere că le vom câștiga”, a spus Marius Oprescu, președintele PSD Olt, președintele Consiliului Județean Olt și candidat la un nou mandat.

Oprescu a mai declarat că majoritatea membrilor de partid și-au dat seama că în interior „este nevoie de liniște și de reconstrucție”, adăugând că social democrații olteni votează echipa Ciolacu – Stănescu: „Așa se și numește moțiunea echipei pe care o vom vota astăzi (sâmbătă n.r.), echipa Ciolacu – Stănescu, Reconstrucția PSD. Sper ca după alegerile locale toată platforma internă pe care și-o propun, de recontruire a partidului pe noi baze, pe noi principii, să se întâmple, pentru că în ultima perioadă ne-am asumat o serie de greșeli pe care le-am făcut, ne-au costat foarte mult, am pierdut aproximativ un un milion cinci sute de voturi”.

În discuție a adus și votul privind alegerea președintelui CJ Olt și a primarilor. „Sunt convins că vom obține majoritate singuri pe votul politic, pentru că acela este votul din CJ și sunt convins că vom obține majoritaea primarilor de muncipii, orașe și comune din județul Olt. N-aș vrea ca să dau un pronostic exact, noi avem studii socilogice, ne-am propus un target apropiat de cel din 2016, un target realizabil pe care sunt convins că îl vom face, cred că este prematuri și nu vreau să dau o notă de aroganță dacă spun aceste lucruri pe care noi ni le dorim și cred că le putem realiza”, a declarat Oprescu.

Și Emil Moț, președintele executiv al PSD Olt, a declarat că partidul trebuia să intre în alegerile locale cu o conducere statutară. „Într-adevăr este ceva nou. Este ceva nou și pentru noi, dar și pentru toată lumea, dintr-un singur motiv. Partidul Social Democrat trebuia să intre în aceste alegeri cu o conducere statutară, este principalul motiv pentru care am decis să facem acest congres, a decis conducerea interimară și noi toți am fost de acord. PSD-ul va câștiga acest alegeri nu numai aici la Olt, dar va câștiga și alegerile locale din țară. Avem nevoie de o conducere statutară ca să putem să intrăm cu toate forțele în aceste alegeri. Pentru asta le doresc succes celor care candidează astăzi (sâmbătă n.r.) și să câștigăm alegerile”, a declarat Emil Moț, primar al municipiului Slatina și candidat pentru un nou mandat.

Întrebat de jurnaliști de ce este nevoie de Marcel Ciolacu la președinția PSD, Emil Moț a spus: „A reușit în această perioadă, după părerea mea, să țină partidul unit, împreună cu conducerea de la București, și va reuși, o să vedeți, să câștige alegerile locale. Din punctul nostru de vedere, noi îl susținem aici la Olt, împreună cu echipa dânsului, cu senatorul Paul Stănescu. Le doresc succes în continuare”.

Senatorul Renică Diaconescu a menționat, de asemenea, că aere nevoie de aceste alegeri interne, Marcel Ciolacu fiind persoana potrivită pentru a ocupa funcția de președintele. „Partidul stătea într-un interimat destul de lung care crea o stare de neliniște, până la urmă și de nesiguranță în rândul partidului și nu numai a celor din vârf, ci și a celor de la baza partidului. Era nevoie pentru că întotdeauna dacă nu ai o conducere statutară nu poți să iei anumite decizii și cred că Partidul Social Democrat a ajuns în faza în care trebuie să ia niște decizii radicale pentru un alt drum pe care trebuie să se așeze acum. Dacă partidul îl votează pe Marcel Ciolacu și vedeți că are susținerea întregului partid, cred că era nevoie de această schimbare, pentru că a știut să-și facă o echipă, și această echipă este acceptată de organizațiile județene”, a precizat parlamentarul.

De părere că pentru stabilitatea partidului era nevoie de acest congres este de părere și senatorul de Olt Siminica Mirea: „Eu cred că acest congres era necesar și cred că după această zi vom ieși și mai întăriți. Președintele va fi un președinte care să poată să reseteze partidul, să spun așa. Va fi un nou început, iar PSD cred se va transforma în cel mai mare partid așa cum a fost până acum. De această resetare era nevoie pentru stabilitatea partidului, iar despre candidatul Marcel Ciolacu, pe care organizația noastră îl susține am o părere foarte bună, este un om care își dorește să facă lucruri bune atât pentru țară, cât și pentru partid”. Parlamentarul social democrat a vorbit și despre „lupta” ce se va da la nivelul județului Olt, pentru alegerilor locale ce urmează. „Sper că în acest an să nu fie aceeași mizerie ca acum patru ani, să știm să ne respectăm. Sper că după atâta timp, după 30 de ani, să fi învățat să ne respectăm și să venim în fața oamenilor cu lucruri bune. Mizăm pe o campanie curată, o campanie civilizată!”, a spus Siminica Mirea.

Unul dintre edilii prezenți la congresul din aer liber al PSD-ului a spus că exte încântat de organizare mai ales că ne aflăm într-o situație mai aparte din cauza virusului SARS-CoV-2. „Modul de organizare al acestui congres este unul atipic, având în vedere pandemia de Coronavirus și toată lumea știe că infecția cu virusul este un lucru foarte rău. De aceea, apreciez foarte mult modul de organizare a congresului la Olt, pe această formulă, și sigur că ne simțim ca într-o sală, dar de data aceasta sala este întreaga țară. Tot ce se va hotărî astăzi (sâmbătă n.r.) va fi o decizie unanimă și ați văzut că atunci când s-au numărat voturile cu privire la lucrările congresului au fost și voturi de abținere, dar și împotrivă, așa că din punctul meu de vedere este un partid cu adevărat social democrat, care această componentă de democrație se poate observa prin modul în care s-a votat. Așteptările noastre sunte cele pe care le merităm, pentru că suntem un partid unit și suntem un partid care lucrăm pentru deziterate corecte și sigur avem în atenție omul (…)”, a declarat Marian Gulie, primarul comunei Izbiceni.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți