12.3 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Alegeri locale 2020. Este obligatorie masca de protecție în cabina de vot?

- Advertisement -

Alegerile locale 2020 se vor desfășura pe 27 septembrie, iar cei care se vor prezenta la urne vor trebui să poarte masca de protecție în cabina de vot.

Cetățenii care se vor prezenta la vot fără mască de protecție vor avea la dispoziție maști din partea autorităților, dar și dezinfectant.

„Vor fi asigurate măşti pentru acei cetăţeni care nu au masca la ei şi li se vor pune la dispoziţie masca şi substanţele dezinfectante pe perioada exercitării dreptului de vot, deoarece dreptul de vot se exercită în spaţii închise, în spaţiile în care sunt organizate secţiile de votare”, a declarat Ludovic Orban în luna august.

Cine refuză să poarte mască nu va fi lăsat în secția de votare

Cei care doresc să voteze la alegerile locale trebuie să țină cont de faptul că nu li se va permite accesul în secția de votare dacă refuză să poarte mască de protecție. 

„Nimeni nu va fi împiedicat să voteze, însă purtarea măștii în interiorul secției de vot este una din măsurile minime necesare pentru a proteja comisia care va stă în interiorul secției ore în șir precum și alegătorii care vor fi în interiorul secției așteptând să ajungă la urne. Dacă cineva nu vrea să poartă masca de protecție în interiorul secției înseamnă că acesta va riscă viață celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot. În acest caz președintele comisiei va trebui să respecte legislația și să nu permită celor fără masca să între în secția de vot, iar la intrare trebuie să existe o rezervă de măști în cazul în care cineva dintr-un motiv sau altul nu are masca, așa cum prevede Legea 135 / 2020”, a explicat șeful DSU, Raed Arafat.

Obligativitatea purtării măștii în secția de votare, stabilită prin hotărâre de guvern

Raed Arafat a anunțat, într-o postare pe Facebook făcută pe data de 14 septembrie, că în cadrul ședintei de Guvern s-a stabilit purtarea măștii de protecția în secția de vot la alegerile locale.

„Astăzi a fost emisă Hotărârea 45 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) care include și regulile de igienă și protecție pentru ziua de vot. Tot astăzi, în cadrul şedinței de guvern, s-a adoptat, în baza hotărârii CNSU, hotărârea de guvern care adoptă regulile respective, urmând să fie emis un ordin de aplicare comun al Min. Sănătății și Min. Afacerilor Interne. Regulile stabilite includ purtarea măștii în secția de vot pentru toți care se afla în interiorul secției, inclusiv votanții. Astfel purtarea măștii devine obligatorie prin efectul prevederilor legale aprobate de guvern”, a scris Arafat.

Avocatul Poporului: Obligativitatea purtării măștii – prevăzută în lege

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că obligativitatea purtării măștii de protecție în cabina de vot este prevăzută în Legea 136/2020.

„În acest moment, avem o lege care spune foarte clar că în instituţiile publice şi nu doar publice, în toate instituţiile trebuie să porţi mască. Dacă vă duceţi la cumpărături undeva şi dacă nu vă puneţi mască vi se poate împiedica accesul acolo. Ce facem atunci cu dreptul dumneavoastră fundamental de a vă procura produse de bază ca să supravieţuiţi? Este exact acelaşi lucru. Eu nu văd din punctul acesta de vedere că dreptul de a vota e un drept care-şi poate permite să accepte şi alte măsuri de relaxare care nu sunt prevăzute de lege”, a spus Renate Weber, fiind întrebată dacă unei persoane care refuză să poarte mască atunci când intră în secţia de vot i se poate restrânge dreptul de vot.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți