6.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ziua Armatei Române, marcată într-un cadru restrâns la Slatina

- Advertisement -

A devenit o obișnuiță că statuia Ecaterinei Teodoroiu de la intrarea în Slatina dinspre Craiova să fie locul de desfășurare a manifestărilor dedicate Zilei Armatei Române, însă anul acesta, având în vedere contextul actual al pandemiei de Coronavirus, s-au desfășurat într-un cadru restrâns. Doar câteva autorități județene și locale au luat parte la evenimentul desfășurat cu respectarea strictă a regulilor de distanțare fizică și purtarea obligatorie a măștii de protecție, conform reglementărilor privind limitarea răspândirii infecției COVID-19.

Prefectul Florin Homorean, subprefectul de Olt Octavian Olteanu, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, vicepreceședinții aceleiași instituții, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, viceprimarii Slatinei Gigi Vîlceleanu și Claudiu Stăncioiu, deputatul de Olt Marius Iancu, Tomiță Crăciun Teau, șeful Garnizoanei Slatina, dar și alți șefi ai instituțiilor Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, s-au numărat printre autoritățile prezente la manifestări.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național al României de fanfara de estradă Lyra Band a Primăriei Slatina și a continuat cu oficierea unei slujbe religioase de un sobor de preoţi al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, pentru ca apoi prefectul de Olt să rostească o alocuţiune despre semnificaţia acestui eveniment important pentru Armata Română.

„(…) Ziua Armatei Române este cel mai potrivit moment pentru a ne exprima preţuirea faţă de toţi cei care servesc ţara sub culorile drapelului naţional şi recunoştinţa faţă de veteranii de război, totodată înclinându-ne frunţile, cu respect, în memoria eroilor care  au apărat interesele naţionale cu preţul propriilor vieţi. De asemenea, suntem cu gândul la militarii români aflaţi în misiuni comune cu aliaţii şi partenerii noştri în teatrele de operaţii, care reprezintă cu onoare şi demnitate România. Ei, militarii români, adevăraţi profesionişti, au slujit şi slujesc patria cu dăruire şi abnegaţie, cu mândrie şi eroism, în spiritul sacrificiului şi al solidarităţii umane. Astăzi celebrăm aşadar o instituţie a onoarei şi a excelenţei, un garant al libertăţii şi suveranităţii naţionale: Armata Română. Le mulţumesc, de ziua lor, tuturor celor care pun pe primul loc iubirea de ţară, fiind exemplul suprem al spiritului de sacrificiu şi al iubirii de patrie şi de neam. Pentru modul în care aţi înţeles să slujiţi patria, pentru curajul, dăruirea şi abnegaţia voastră, permiteţi-mi stimaţi militari, distinse cadre militare în rezervă şi retragere şi dragi veterani de război, ca azi, la ceas aniversar, să îmi exprim deplina apreciere şi înalta consideraţie. La mulţi ani, cu onor, Armatei Române!”, a transmis Florin Homorean.

Autorităţile au depus apoi coroane şi jerbe de flori la monumentul „Ecaterina Teodoroiu”. Având în vedere restricțiile prevăzute de starea de alertă, în contextul pandemiei de Coronavirus,  anul acesta manifestările dedicate Zilei Armatei s-au încheiat fără defilarea gărzii de onoare.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți