Ludovic Orban a discutat cu primarii despre rezolvarea problemei piețelor închise. Se vor organiza piețe volante

Premierul Ludovic Orban a discutat sâmbătă despre problema piețelor închise la interior cu Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și cu Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România, urmând să fie organizate piețe volante. De altfel, mai mulți primari din țară au anunțat deja că vor organiza astfel de piețe.

În discuția cu primarul general Nicușor Dan, premierul a spus că, acolo sunt sunt piețe închise din cauza pandemiei, să fie amenajate spații deschise în deplină siguranță, iar acolo unde este posibil să fie organizate piețe volante în care producătorii autohtoni să-și poată vinde fructele și legumele.

Astfel de piețe ar urma să fie organizate în București în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

„Unii încearcă să facă o întreagă campanie, că noi avem ce-avem cu producătorii autohtoni. E o mare prostie! Noi trebuie să asigurăm producătorilor autohtoni, repet – autohtoni – pentru că în piețele din București sunt foarte mulți intermediari care n-au nicio bucată de pământ”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a subliniat că va transmite Direcțiilor de Sănătate Publică să susțină autoritățile locale în amenajarea acestor spații.

De asemenea, Orban a discutat și Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România, pentru ca aceleași măsuri să fie adoptate și în celelalte orașe din țară.

De altfel, mai mulți primari au anunțat că au discutat cu premierul și au început demersurile.

„În cursul acestei dimineți, am avut o discuție telefonică cu primul ministru al României, domnul Ludovic Orban, tema principală fiind piețele agro-alimentare. Mesajul pe care dorim să îl transmitem și al cărui mesager devin în comunicarea cu toți primarii din județul Alba este acela că piețele agro-alimentare care se înscriu în caracteristicile de spații deschise, aerisite, își mențin funcționalitatea. Ne dorim ca acest mesaj să ajungă la producătorii agricoli, care au nevoie să fie sprijiniți în această perioadă. De asemenea, consumatorii doresc să cumpere produse românești proaspete, care se regăsesc în oferta generoasă a piețelor noastre, mai ales toamna. Vă reamintesc că piața de la Sebeș a avut o activitate neîntreruptă de la debutul acestei pandemii, preocuparea noastră ca administrație publică locală fiind aceea de a organiza mai bine programul de funcționare, de a igieniza spațiile și de a oferi sprijin producătorilor și comercianților, care au primit viziere și au fost în permanență îndrumați să respecte măsurile de protecție sanitară”, afirmă Dorin Nistor, primarul liberal din Sebeș.

„Având în vedere măsurile tot mai stricte impuse de pandemie, este absolut necesar să venim în ajutorul producătorilor și de aceea s-a ajuns la această soluție. Ei își vor putea vinde mai ușor produsele, iar cetățenii nu vor fi constrânși să renunțe la fructele și legumele proaspete, naturale, pe care le găsesc doar în piețe. Așadar, producătorii agricoli sunt încurajați să solicite organizarea unor astfel de piețe. Oricât de dificilă poate deveni situația, putem găsi soluții dacă ne consultăm și mai ales dacă stăm de vorbă cu oamenii și le ascultăm doleanțele”, a completat Marcel Laurențiu Romanescu, edilul din Târgu Jiu.

Și în Deva, primarul Florin Nicolae Oancea a anunțat că vine în sprijinul producătorilor români cu o astfel de măsură.

„Activitatea din incinta Pieţei Centrale a Devei se va modifica, începând de luni, din cauza restricţiilor impuse de pandemia COVID-19, prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Este o decizie luată la nivel naţional, pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei cu virusul SARS-COV 2. Practic, tarabele la care se vindeau legume şi fructe vor fi scoase în afara Pieţei Centrale, în imediata apropiere, unde Primăria Deva va asigura condiţiile pentru un comerţ civilizat, în aer liber, pe trei laturi ale Pieţei Centrale. Magazinele din incinta Pieţei Centrale îşi vor continua activitatea, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară impuse de pandemie”, a spus edilul.

El a menționat că primăria va organiza pieţe volante, în aer liber, în cartierele Devei, pentru ca oamenii să nu circule în tot orașul și să existe riscul să se infecteze.

Sursa: digi24.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<