16.7 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

STS anunţă implementarea tehnologiei blockchain care nu va permite modificarea datelor la alegerile din 6 decembrie

- Advertisement -

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat că a implementat tehnologia blockchain, care garantează integritatea și consolidează transparența și trasabilitatea procesului electoral. Astfel, datele înregistrate pe parcursul procesului electoral nu vor putea fi modificate sau alterate, nici măcar de administratorii acestuia şi asigură integritate şi transparenţă, în perspectiva alegerilor parlamentare din 6 decembrie.

Atât Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), cât și Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) au fost adaptate la specificul alegerilor parlamentare și au rolul de a semnala tentativele de vot ilegal și de a preveni votul multiplu, respectiv de a realiza managementul proceselor-verbale, mai arată specialiștii de la STS, citaţi de Mediafax.

„Tehnologia blockchain, folosită în nenumărate industrii, constă în calcularea unor amprente digitale unice și nerepetabile, care se reactualizeză din 5 în 5 secunde. O eventuală modificare a informației generează o nouă amprentă, făcând schimbarea vizibilă. Pe scurt, tehnologia blockchain formează un lanț de încredere pe fluxul de informație în care orice modificare este vizibilă”, se arată într-un comunicat al STS.

Atât datele din SIMPV, cât și datele din SICPV vor putea fi verificate pe site-ul web dedicat – https://voting.roaep.ro, în care vor fi prezentate, în timp real, informațiile înregistrate și detaliile acestora.

STS a predat sistemele informatice către AEP, pentru a fi testate și auditate.

Conform acestora, după testarea celor două sisteme de către INS și AEP și implementarea eventualelor cerințe suplimentare, pe data de 1 decembrie, „se va încheia acceptanța pentru SIMPV și se va preda AEP codul sursă al SICPV, care va fi utilizat pe timpul procesului electoral”.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți