23.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Șoferii găsiți în trafic fără anvelope de iarnă, amenzi de până la 2.900 de lei și reținerea certificatului

- Advertisement -

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Olt au transmis că sezonul rece vine, ca în fiecare an, cu o serie de modificări, atât în ceea ce privește condițiile meteorologice, cât și a măsurilor pe care fiecare participant la trafic trebuie să și le ia pentru ca siguranța tuturor să nu fie pusă în pericol. De aceea, la început de lună decembrie, polițiștii olteni vin cu mai multe recomandări pentru șoferii olteni de care aceștia trebuie să țină cont pe perioada iernii.   

În condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic n.r.), Inspectoratul de Poliție Județean Olt recomandă atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor, să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie.

„Poliţiştii olteni recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic. Echipați autovehiculul cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece deoarece în condițiile unui carosabil umed (acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă), distanța totală de frânare se mărește considerabil, până aproape de dublare. Iar dacă la această situație se mai adaugă și pneurile uzate, un eventual accident de circulație devine iminent”, se arată în comunicatul remis de Poliția Olt.

Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din  calendar. De asemenea, polițiștii rutieri recomandă șoferilor: să evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare și să folosiți cu precădere frâna de motor; să adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum (carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă n.r.); să circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 de kilometri pe oră în localităţi sau 50 de kilometri pe oră în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să fie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, mai transmit reprezentanții IPJ, care au adăugat că în acest sezon rece nu sunt acceptate anvelopele marcate doar „All Seasons”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți