Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt anunță că miercuri au loc misiuni de audit la cele patru ferme din județ care au fost lovite în anul 2021 de pesta porcină africană, doi auditori din cadrul Directoratului General pentru Sănătatea și Siguranța Alimentelor evaluând modul în care a apărut pesta aici. În total, peste 100.000 de porci au fost uciși în cele patru exploatații comerciale autorizate din punct de vedere sanitar veterinar, cinci focare fiind în continuare active aici. Este vorba despre fermele din satul Constantinești, orașul Scornicești, cu două focare, și câte un focar în satul Negreni, orașul Scornicești, și comunele Ipotești și Tufeni.
Potrivit DSVSA Olt, în această săptămână are loc o Misiune de audit DG (SANTE)/2021-7501, privind implementarea controalelor oficiale în domeniul sănătății animale sub raportul pestei porcine africane, în mod special în ceea ce privește acțiunile întreprinse cu privire la eradicarea acesteia.
„Echipa misiunii este constituită din doi auditori din cadrul Directoratului General pentru Sănătatea și Siguranța Alimentelor. Scopul acestui audit este: să evalueze dacă cerințele legale relevante și standardele aplicate în pesta porcină africană au fost implementate în mod eficient și specific; este focusat pe a evalua fiabilitatea controalelor oficiale, pe investigațiile autorităților veterinare întreprinse ca urmare a apariției focarelor de pestă porcină africană”, se arată într-un comunicat remis de reprezentanții instituției.
Delegația a selectat patru județe din țară unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană în ferme de porci pentru a face verificări. Au fost deja verificate județele Ialomița și Argeș, miercuri misiunile de audit se desfășoară în Olt, iar joi la Călărași.
Reprezentanți ai DSVSA Olt mai anunță că la nivel național pesta porcină africană a afectat efectivele de porci din 19 exploatații comerciale aflate în 11 județe, patru dintre acestea, cu cinci focare încă active, fiind numai în Olt.