32.2 C
Slatina
duminică,14 iulie,2024

Ultimele Articole

Comisia Europeană a virat Ministerului Agriculturii peste 1 miliard de euro, fonduri europene, pentru plățile efectuate fermierilor

- Advertisement -

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit miercuri, 5 ianuarie, suma de 1,081 miliarde euro, ce reprezintă rambursarea de la Comisia Europeană, în contul cheltuielilor efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2021, pentru acordarea plăților în avans fermierilor, aferente Campaniei 2021 din plățile directe finanțate din Fondul European  de Garantare Agricolă (FEGA).

Potrivit unui comunicat remis de MADR, sumele reprezintă sprijinul acordat fermierilor de la bugetul de stat, conform prevederilor europene și se rambursează ulterior de la Comisia Europeană. Plățile finanțate din FEGA se efectuează la cursul de schimb valutar stabilit de către Banca Centrală Europeană de 4,9475 lei pentru un euro și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 30 septembrie 2021.

„Este un lucru îmbucurător că avem coerență și performanță în ceea ce privește absorbția fondurilor europene în materie de plăți directe, obiectiv strategic asumat prin programul de guvernare. Consider că fermierii români au nevoie de predictibilitate și stabilitate și este foarte important ca sprijinul pe care îl primesc să fie țintit pe nevoile lor și să vină la timp. Prin programele pe care le-am pregătit pentru anul 2022, ne propunem să utilizăm pe deplin banii europeni disponibili pentru agricultura românească și, totodată, fermierii să primească la timp sprijinul financiar necesar. Astfel, vom menține un nivel ridicat al producției agricole, iar consumatorii vor avea acces la produse românești, de calitate, la prețuri rezonabile”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și deputat PSD de Olt.

Ministerul Agriculturii mai arată că, în conformitate cu reglementările stabilite prin Regulamentele Comisiei Europene, plățile din cadrul schemelor de sprijin se realizează în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți