2.6 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

La mulți ani, Slatina! 20 ianuarie, ziua în care se împlinesc 654 de ani de la prima atestare documentară

- Advertisement -

Slatina împlinește pe 20 ianuarie 2022 nu mai puțin de 654 de ani de la prima atestare documentară a urbei, voievodul Vladislav I (Vlaicu) fiind cel care pe 20 ianuarie 1368 o așeza în rândul localităților importante din Țara Românească.

„Privilegiul comercial acordat negustorilor brașoveni prin care îi scutea de toată «vama noastră» de la Slatina reprezintă prima mențiune documentară a orașului nostru”, spune istoricul slătinean Aurelia Grosu.

Potrivit sursei citate, Slatina este al treilea oraș ca vechime din Țara Românească, însă numeroasele mărturii arheologice dovedesc că localitatea a fost locuită încă din neolitic (6.500 a. Hr.)

„Slatina este al treilea oraș ca vechime din Țara Românească, după Câmpulung și Curtea de Argeș capitale al țării. Însă, mărturiile arheologice atestă o locuire cu mult anterioară mențiunii documentare, incă din neolitic (6.500 a. Hr.). La mulți ani, slătineni! Voi care ați însoțit Slatina pe drumul istoriei și ne-ați lăsat nouă, celor de azi, bogate învățăminte. La mulți ani, Slatina de mâine!”, a transmis istoricul Grosu, la zi de sărbătoare.

Și cum în această perioadă a devenit o tradiție organizarea manifestării „Gala Laureaților”, care anul acesta a ajuns la cea de-a VI-a ediție și în cadrul căreia se premiază performerii Slatinei, de la elevi și profesori până la sportivi și antrenorii lor, dar și cuplurile ce în ultimul an au împlinit 50 de ani de căsnicie, edilul urbei a făcut și el o postare pe pagina sa personală de Facebook. Chiar dacă nu va fi un eveniment cu prezență fizică, în contextul actual al pandemiei de Coronavirus, autoritățile au decis înmânarea premiilor în bani, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară, acestea urmând a fi acordate, cel mai probabil, la Direcția Economică a Primăriei Slatina, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

„La mulți ani, Slatina! La mulți ani, dragi slătineni! Astăzi (joi, 20 ianuarie n.r.) se împlinesc 654 de ani de la prima atestare documentară a orașului nostru. Cu aceasta ocazie, Primăria municipiului Slatina continuă tradiția și ca în fiecare an, va premia excelența. Felicitări tuturor elevilor și profesorilor, sportivilor și antrenorilor, care ne-au făcut mândri prin rezultate excepționale pe care le-au obținut în cursul anului anterior! Felicitări cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie și continuă să fie un model pentru generațiile viitoare!”, a declarat primarul Emil Moț.

 

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți