10.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Oficial. Peste 400 de locuri de cazare în județ pentru refugiații ucraineni care au fugit din zona conflictului armat din țara lor

- Advertisement -

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a adoptat luni, 7 martie, Hotărârea 23 cu privire la stabilirea spațiilor de cazare puse la dispoziție la nivelul județului Olt, pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina. Potrivit oficialilor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Olt, în subordinea căreia funcționează CJSU, sunt peste 400 de locuri pentru refugiați în peste 20 de spații de cazare, iar alte peste 30 de persoane le-au pus, de asemenea, la dispoziție spații de cazare, precum și produse alimentare.

Reprezentanții instituției Guvernului României în teritoriu arată că acest număr de locuri disponibile la ora actuală poate fi majorat, în funcție de solicitări.

„La nivelul județului Olt sunt disponibile 163 de locuri dispuse în 4 spații de cazare puse la dispoziție de către autoritățile locale și aproximativ 250 de locuri în spații de cazare puse la dispoziție de către 20 de agenți economici, menționând, totodată, că numărul de locuri disponibile poate fi majorat în funcție de solicitări. În acest scop, în județul nostru și-au arătat deja solidaritatea 32 de persoane care s-au oferit să sprijine refugiații cu spații de cazare, iar alte trei persoane oferă sprijin cu produse alimentare. Alocarea acestor spații de cazare se va realiza prin intermediul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Olt din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt”, se arată într-un comunicat remis de Prefectura Olt.

Ar trebui știu faptul că refugiații ucraineni, grav afectați de bombardamentele ce au loc în țara lor, după ce Federația Rusă a deschis conflict armat în data de 24 februarie, ar urma să fie cazați în spații printre care se numără hotelurile Zytto, Bulevard Prestige, Antari, RTX, City – Slatina, Retro, Casa Marly și GIA Suites – Caracal, înscrise deja pe lista spațiilor destinate cazării acestora în platforma pusă la dispoziție de Guvern.

Statul ar urma să le ofere acestora 100 de lei de persoană, pe noapte, de persoană. În total, Guvernul României a alocat peste 200 de milioane de lei pentru cazarea a 70.000 de ucraineni refugiați, tarifele fiind de 100 de lei pe noapte, de persoană, la privat, și 50 de lei pe noapte de persoană, la stat. Spațiile ce asigură cazarea acestora pot cere decontarea cheltuielilor pe care le au cu refugiații la inspectoratele județene pentru situații de urgență din țară, în baza documentelor justificate. Potrivit legii, și persoanele fizice care au cazat în casele lor refugiați din Ucraina pot primi câte 20 de lei pe zi pentru mâncare, de fiecare persoană în parte.

Sursa citată mai reamintește cetățenilor din județ care doresc să ofere un sprijin că a fost înființată în acest scop linia telefonică cu numărul 0756.087.574, care funcționează 24 din 24 de ore, sau că se pot înscrie pe platforma lansată de Guvernul României ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, completând link-ul https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeyirIDJ2dD-SMm8wPLRxLTdagDQoCxVY-QBn1uE2t7GUZnjQ/viewform, unde sunt centralizate ofertele de ajutor pentru refugiații din Ucraina sub forma spațiilor de cazare, bunurilor materiale, produselor alimentare, serviciilor sau facilităților de transport.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți