12.3 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Prima serie de soldați profesioniști din cadrul ISU Olt au depus jurământul militar de credință

- Advertisement -

Sediul din Slatina al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt a găzduit luni, 23 mai, ceremonialul militar și religios organizat cu prilejul depunerii jurământului militar de prima serie de soldați profesioniști. Este vorba despre 16 astfel de pompieri, toți tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, însă doar 14 au depus jurământul de credință, având în vedere că ceilalți doi aveau deja depus acest jurământ, fiind soldați angajați în cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Însă, acum cu toții sunt angajați ai ISU „Matei Basarab” al județului Olt, pentru a avea această reușită soldații profesioniști, care vor fi servanți, trebuind să treacă examenul probelor sportive – urcarea pe scară, deplasarea într-un subsol întunecat și parcurgerea unui traseu practic – aplicativ, pe care le-au dat la sfârșitul anului trecut, iar angajați sunt după ce au susținut și examenul în urma parcurgerii pregătirii generale în domeniul armei.

La evenimentul depunerii jurământului militar au fost prezenți prefectul de Olt Florin Homorean, subprefectul Ana Maria Ciaușu, Andreea Asan, directorul Cancelariei Prefecturii Olt, Virgil Delureanu, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Alexandru Berechet, viceprimarul municipiului Slatina, Ionuț Ilinca, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Emanuel Botan, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, foști șefi ai ISU, precum și actuala conducere a inspectoratului și peste o sută de pompieri și paramedici SMURD.

O lună a fost perioada de pregătire a celor 16 soldați profesioniști, respectiv partea teoretică militară, acum urmând să intre într-o a doua etapă, partea de specialitate, care este de peste două luni. Abia apoi vor încadra autospecialele de stingere incendii din cadrul Detașamentului Slatina și Gărzii Stoenești. Un total de aproximativ 200 de dosare au fost depuse pentru locurile scoase la concurs, pentru subunitățile de intervenție din Slatina și Stoenești, cei 16 soldați profesioniști, servanți, reușit să le ocupe.

„Am organizat astăzi ceremonialul de depunere a jurământului militar pentru un număr de 14 soldați profesioniști, care au completat rândurile pompierilor. Sunt un nou corp în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, au avut o perioadă de pregătire de patru săptămâni, este prima etapă, partea teoretică militară, și urmează a doua etapă, de nouă săptămâni, unde intră în partea de specialitate. De acum sunt angajați ai ISU «Matei Basarab» al județului Olt, cei mai tineri angajați, împrospătează rândurile colegilor, au până în 25 de ani și le urez succes în activitate și activitate cât mai lungă, cu cât mai multe misiuni cu succes terminate. Sunt împărțiți la Detașamentul de Pompieri Slatina – 12 și patru la Garda de Intervenție Stoenești, acolo au fost opțiunile si locurile pentru care ei au dat examene. În total, avem 16 soldați profesioniști, toți servanți. La ISU Olt sunt în total în jurul cifrei a 740 de cadre, undeva o proporție de 90% încadrare, deci am mai avea nevoie de personal”, a declarat colonelul Adrian Tănase, inspectorul șef al ISU Olt.

„Eu! Soldat Gheorghe, soldat Andronache, soldat Iova, soldat Gheorghișor, solda Burugiu, soldat Stănică, soldat Niculae, soldat Guguci, soldat Popescu, soldat Costea, soldat Florescu, soldat Stancu, soldat Stancu, soldat Găină! Jur! Credință Patriei mele, România! Jur! Să-mi apăr țara, chiar cu prețul vieții! Jur! Să respect Constituția, legile țării și regulamentele militare! Așa să-mi ajute Dumnezeu! Unul dintre noii angajați ai inspectoratului a spus că i-a plăcut mereu ceea ce fac pompierii, de aceea și-a ales și el această meserie”, a fost jurământul depus de noii pompieri.

„Am ales meseria de pompier pentru că mi-a plăcut mereu și văd o prioritate salvarea vieților decât cea personală. Momentul de astăzi nu am cuvinte să îl descriu, a fost ceva foarte emoționant, și va rămâne în memoria noastră cred că prentru totdeauna”, a precizat Valentin Marian Găină.

Prefectul Florin Homorean a ținut să declare că misiunile salvatorilor olteni au fost și sunt apreciate de cetățenii județului, profesionalismul și dedicația lor câștigând nu doar încrederea deplină în rândul acestora, ci și a autorităților.

„Mă adresez în primul rând soldaților gradați care au depus jurământul astăzi. Ați jurat credință țării, ați jurat că vă veți pune viața drept garanție acestui jurământ, este un moment de onoare, dar și de responsabilitate pentru dumneavoastră. Onoare pentru că vă alăturați unui corp, unei arme, în care populația are mare încredere, sunt profesioniști care nu au comentat să își pună viața în pericol, în realizarea unei misiuni deosebite – salvarea concetățenilor. Misiunile pompierilor olteni au fost și sunt apreciate de către cetățenii județului, iar profesionalismul și dedicația dumneavoastră au câștigat încredere deplină în rândul lor și, deopotrivă, în rândul autorităților. Este un moment care va rămâne, sunt sigur, nu doar în memoria dumneavoastră, a celor care astăzi ați jurat credință țării, dar și în memoria Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt. Sunt sigur că vă veți face datoria după ce veți finaliza această perioadă de instruire, astfel încât capacitatea ISU să crească, să fim în măsură să asigurăm intervenții și misiuni la nevoile și solicitările societății civile. Vă felicit pentru jurământ și vă urez succes în continuare”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Pe lângă depunerea jurământului militar, din eveniment a mai făcut parte și o slujbă ținută de un sobor de preoți al Episcopiei Slatinei și Romanaților, pentru ca la final să aibă loc o defilare a gărzii de onoare a ISU Olt și, bineînțeles, a noilor pompieri prin fața autorităților locale și județene prezente în curtea inspectoratului. De la acest moment emoționant nu au lipsit nici familiile celor 14 tineri ostași pompieri, soldați profesioniști servanți, care la finalul depunerii jurământului militar nu au ezitat să îi strângă în brațe, să plângă, să îi felicite pentru reușită și chiar să imortalizeze momentul făcându-și selfie-uri.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți