Polițiștii și jandarmii din Olt, misiuni în județ pe perioada minivacanței de Rusalii

În contextul sărbătoririi Rusaliilor și al debutului vacanței școlare de vară, efectivele Inspectoratului de Poliție Județean și Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt acționează pentru ca întreaga comunitate din județ să se bucure în linişte și siguranță de aceste zile. Peste 250 de polițiști vor fi la datorie în acest week-end prelungit, aproape o sută de patrule de siguranță publică intervenind pentru a preveni și combate faptele antisociale. Oamenii legii vor fi și în zona lăcalurilor de cult, iar polițiștii vor scoate în trafic aparatele radar, însă vor fi prezenți și cu echipajele dotate cu aparatele alcooltest și Drug Test pentru a depista șoferii care încalcă legislația rutieră. În misiune se vor afla și aproape 200 de jandarmi olteni.

Ionuț Vasiloaica, purtător de cuvânt al IPJ Olt, a declarat că, în această perioadă, peste 250 de poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, dar și din cadrul altor structuri de poliție, vor acționa și vor desfășura activități specifice zilnic, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea oricăror situații de risc.

„Aproximativ 100 de patrule de siguranță publică vor acționa, zilnic, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale. Totodată vor fi instituite dispozitive suplimentare, în zona lăcașurilor de cult și în localitățile unde sunt preconizate a se desfășura evenimente cultural-artistice. De asemenea, pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, poliţiştii rutieri vor acţiona pe drumurile publice din județ, fiind folosite și aparatele radar, aparatele etilotest, precum și aparatele Drug Test, în vederea depistării șoferilor care încalcă regulile de circulație”, a spus reprezentantul Poliției.

Pentru a vă petrece timpul liber în siguranță, polițiștii recomandă oltenilor să aibă grijă de bunurile personale, să fie prudenți în relațiile cu persoane cunoscute întâmplător și să fie atenți la copiii care vă însoțesc. „Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu consumaţi alcool în exces ori substanţe interzise şi nu vă lăsaţi angrenaţi în dispute verbale care pot degenera. În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!”, a adăugat Vasiloaica.

Totodată, oamenii legii mai au sfaturi și recomandări pentru părinţi: „Discutaţi liber cu fiul/fiica dumneavoastră despre ce are voie şi ce nu are voie să facă în această perioadă. Atunci când vă însoţesc copiii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi, învăţaţi-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă! Asiguraţi-vă că vă ştiu numele complet, numerele de telefon și adresa, pe care le pot divulga doar în situaţia în care s-au rătăcit. Învăţaţi-i cum să reacţioneze în cazul în care se pierd. Învăţaţi copiii să evite compania străinilor şi să anunţe o persoană de încredere atunci când cineva îi face să se simtă inconfortabil. Asiguraţi-vă că nu vor stabili, fără acceptul dumneavoastră, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet. Vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre cine îi sunt prietenii şi cunoştinţele sale și întrebaţi-l apoi unde şi cum îşi petrece timpul liber, în afară de casă. Vă reamintim că NU le este permis copiilor sub 14 ani să circule cu bicicleta sau cu trotineta pe drumul public. Chiar dacă au împlinit această vârstă, ei trebuie să cunoască regulile de circulaţie şi să fie echipaţi corespunzător”.

Iar în privința sfaturilor și recomandărilor pe care polițiștii le au pentru participanții la trafic, acestea sunt: Interesați-vă înainte să porniți la drum cu privire la traseul pe care urmează să-l parcurgeți. Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi țineți cont de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule. Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase. Respectaţi regimul legal de viteză! Viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România. Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe psihoactive! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic ori cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 grame pe litru alcool pur în sânge ori sub influența unor substanțe psihoactive. Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere. Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Și aproape 200 de jandarmi vor fi prezenți zilnic în perioada 11 – 13 iunie în zona de responsabilitate pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică, pază și protecție instituțională și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, alături de celelalte forțe ale Ministerului Afacerilor Interne, să asigure desfășurarea manifestărilor în condiții de siguranță.

Efectivele Jandarmeriei Olt vor asigura ordinea publică cu ocazia desfăşurării manifestărilor cultural artistice și sportive, la care se preconizează participarea unui număr semnificativ de persoane.

Oamenii legii vor lua măsuri de ordine publică pe timpul Festivalului Naţional Concurs „Ion Onţică”, organizat în localitatea Optaşi Măgura, asigurând misiuni și la următoarele manifestări culturale și evenimente artistice organizate cu prilejul sărbătoririi Rusaliilor: „Cântecele Dunării” în localitatea Ianca, „Căluşul Oltenesc” în localităţile Brâncoveni, Dobroteasa, Giuvărăşti, „Sărbătoarea Rusaliilor” în localitatea Izvoarele, bâlciul din municipiul Caracal şi comuna Strejeşti, dar şi la zilele localităţilor Sprâncenata şi Şopârliţa.

Totodată, jandarmii iau măsuri de ordine publică și la faza județeană a finalei Cupei României, care se va disputa pe Stadionul „1 Mai” din municipiul Slatina.

„Efectivele instituției noastre vor acţiona pentru asigurarea măsurilor de ordine publică pe întreaga perioadă de desfăşurare a evenimentelor, prin monitorizarea tuturor activităţilor în vederea asigurării unui climat de siguranţă civică şi prevenirea oricăror acte de tulburare a ordinii publice. În această perioadă vor fi intensificate măsurile de ordine publică şi se vor desfăşura acţiuni punctuale şi de patrulare în sistem integrat, în cooperare cu celelalte instituţii abilitate, atât în mediul urban cât şi în cel rural, cu precădere în zonele aglomerate şi intens circulate. Dispozitivele de ordine publică vor avea în vedere prevenirea fenomenului contravenţional şi infracţional, descurajarea persoanelor predispuse la comiterea de fapte antisociale şi aplicarea măsurilor legale la constatarea producerii acestora”, au transmis reprezentanții IJJ Olt.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite și a oricăror situații de natură să tulbure liniștea publică, Jandarmeria Olt recomandă participanților: să manifeste înțelegere față de măsurile luate de forțele de ordine/să coopereze cu forțele de ordine; să respecte indicațiile jandarmilor; să respecte prevederile legale privind desfășurarea activităților de picnic, precum și depunerea deşeurilor doar în locurile special amenajate pentru a nu dăuna mediului înconjurător. Efectivele de jandarmerie rămân la datorie pentru protejarea comunității prin prevenirea și combaterea faptelor antisociale, creșterea gradului de siguranță, asigurarea şi menținerea ordinii și siguranței publice în zona de responsabilitate, au mai subliniat oamenii legii.

sursă foto: Arhivă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<