Iodura de potasiu se distribuie în județ prin 25 de farmacii din opt localități. Ce spune CAS Olt despre modul de împărțire a pastilelor

Ministerul Sănătății a afișat lista pe județe cu farmaciile comunitare care distribuie iodura de potasiu, iar în Olt aceste medicamente se distribuie prin 25 de farmacii din opt localități.

Aceste farmacii se găsesc în municipiile Slatina, Caracal, orașele Balș, Corabia, Drăgănești Olt, Scornicești și comunele Mihăești, Văleni, iar cele mai multe sunt în reședința județului Olt.

Slatina

Farmacia Geopaca, strada Arcului, Zmeurei, Centrul de Pâine, nr. 21, bloc 9 A, parter;

Farmaciile Dr. Max din străzile A. I. Cuza, Nicolae Titulescu (centru Comercial Kaufland), Crișan nr. 1 A și 2 B, Ecaterina Teodoroiu blocurile 18, scara D și blocul V 20, parter, Artileriei, nr. 2 K, Trandafirilor bl. 5, scara C;

Farmaciile Catena din Bulevardul A. I. Cuza, bloc CAM 3, Aleea Macului bloc FA 22, scara D, strada Ecaterina Teodoriu, nr. 20, bloc 20 parter, strada Independenței, nr. 4-6, bl. T 2, parter, Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, nr. 27, bloc S 6, strada Ecaterina Teodoroiu, bloc V 19, parter.

Caracal

Farmacia Dr. Max din strada Piața Victoriei, nr. 21;

Farmaciile Catena din Calea București și strada Plevnei nr 32;

Balș

Farmacia Catena, strada Ion Creangă, nr. 2, Bl. 8, parter;

Corabia

Farmacia Catena, Strada 1 Mai, bl. 37;

Drăgănești Olt

Farmaciile Catena din strada Nicolae Titulescu, bl. D 12, parter, și bloc F 1;

Scornicești

Farmacia Catena, Bulevardul Muncii nr. 52, parter- partea stângă, spațiu comercial, bloc 3 A, scara B;

Mihăești

Oficină locală

Văleni 

Farmacia Catena, sat Văleni.

Lista completă poate fi consultată pe site-ul MS, accesând Lista pe județe cu farmaciile comunitare care distribuie iodura de potasiu, la adresa https://www.ms.ro/campanie-distributie-iodura-de-potasiu/.

Modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populaţie

Prin Ordinul 1648 din 21 iunie 2022 se stabilește modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație precum și condițiile în care iodura de potasiu se va administra în caz de incident nuclear.

Medicul de familie este cel care, începând cu prima consultaţie acordată, inclusiv pentru consultaţiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripţia medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a iodurii de potasiu pentru pacient, dacă acesta este eligibil.

Casa de Asigurări de Sănătate Olt spune că persoanele din județ care ridică aceste pastile primesc și fișa cu modul de administrare al acestora, iar asta se va întâmpla doar atunci când este un incident nuclear.

„Pentru pacientul minor, respectiv pentru pacientul lipsit de discernământ, aflat în evidenţa proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia prescripţia medicală pe numele pacientului minor, respectiv al pacientului lipsit de discernământ. După eliberarea prescripţiei medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmacie. Farmacia eliberează pastilele în mod gratuit, exclusiv în baza prescripţiei medicale emise de medicul de familie în formatul original. Odată cu comprimatele de iodură de potasiu, farmaciile pun la dispoziţia pacientului sau a aparţinătorului, respectiv persoanei care ridică medicamentul în numele pacientului, şi informaţiile privind modul de administrare, conform Fişei informative pentru pacienţi cu privire la medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate”, spun reprezentanții CAS Olt.

Aceeași sursă mai arată că la ridicarea din farmacie, pacientul ori, după caz, aparţinătorul semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu pastilele. Acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripţiei medicale emise de medicul de familie.

Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu 65 mg pacienţilor eligibili aflaţi în evidenţa proprie, precum şi pacienţilor eligibili care nu au medic de familie, utilizând formularul de reţetă simplă tip PRF. „Persoanele care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie şi completează, în vederea obţinerii prescripţiei, declaraţia pe propria răspundere în faţa medicului de familie”, mai transmit reprezentanții instituției sanitare.

CAS mai precizează că pastilele de iodură de potasiu se va administra numai la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de eveniment sau incident nuclear, iar metodele de informare ale autorităţilor în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/şi chiar prin intermediul sirenelor de protecţie civilă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<