13.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente în Olt, până luni la prânz

- Advertisement -

Meteorologii au actualizat avertizările meteo și județul Olt este începând de sâmbătă, 20 august, la ora 14:00, și până luni, 22 august, la ora 12:00, sub incidența unui Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în Banat, Oltenia, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

„În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40 – 50 de litri pe metru pătrat (l/mp) și pe arii restrânse de peste 70 – 90 l/mp. Sâmbătă după-amiază și în prima parte a nopții pe alocuri vor fi vijelii puternice, rafalele fiind de peste 70 – 90 kilometri pe oră (km/h)”, transmit meteorologii.

Pe lângă Codul portocaliu, județul va fi sâmbătă și sub incidența unui Cod galben de val de căldură, cu disconfort termic ridicat.

„Sâmbătă, 20 august, valul de căldură va persista în sud și sud-est și local în nord-vest, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade”, anunță ANM.

Sursa citată mai arată că în sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat în perioada următoare.

Tot de sâmbătă și până luni la prânz va fi în vigoare și un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ, la început în Banat, apoi în extindere în jumătatea sud-vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Potrivit meteorologilor, astfel de fenomene se vor semnala duminică, 21 august, în Maramureș și în restul Transilvaniei și al Munteniei.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.

Sursă foto principală: Arhivă

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți