18.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Virusul gripal AH1 a mai făcut două victime în Olt. Una era vaccinată împotriva gripei sezoniere

- Advertisement -

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt au continuat și săptămâna trecută să supravegheze cazurile de gripă, virpze și pneumonii, pentru sezonul rece 2022 – 2023. Astfel, între 13 și 19 februarie, s-au înregistrat 861 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 27 internări, 414 cazuri de pneumonii, cu 88 internări, și 13 cazuri de gripă. Din păcate, alți doi olteni diagnosticați cu virusul gripal AH1 au murit în ultimele zile.

Până acum sunt patru persoane decedate din cauza gripei.
Al treilea a fost confirmat și raportat în ultima săptămână a lunii ianuarie. Este vorba de un bărbat, în vârstă de 81 de ani, din mediul rural – zona municipiului Caracal, având condiții medicale preexistente și era vaccinat antigripal cu produsul biologic Influvac Tetra în data de 27 septembrie 2022, confirmat cu virus gripal tip A, subtip H1. Bătrânul a murit în data de 13 februarie, fiind internat la Spitalul Slatina.

Al patrulea deces este tot al unui oltean confirmat și raportat în ultima săptămână a lunii ianuarie. Vorbim de un bărbat de 55 de ani, din mediul urban – zona municipiului Slatina, având condiții medicale preexistente, nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal tip A, subtip H1. Acesta era internat la Spitalul Județean de Urgență Slatina și a murit pe 17 februarie 2023.

Din cele 13 cazuri de gripă raportate săptămâna trecută, cinci sunt femei și opt bărbați, opt fiind din mediul urban și cinci din rural.
Pacienții au vârste cuprinse între 0 și 83 de ani, astfel: 0 – 1 an – un caz, 2 – 4 ani – două cazuri, 5 – 14 ani – două cazuri, 15 – 49 ani – un caz, 50 – 64 ani – trei cazuri, peste 65 ani – patru cazuri, care s-au prezentat în serviciile specializate ale Spitalului Slatina, Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalul Municipal Caracal, cu simptomatologie compatibilă cu gripă, motiv pentru care li s-au recoltat câte un test pentru determinarea virusurilor gripale. Toate au avut rezultate pozitive pentru prezența virusurilor gripale, din care zece probe confirmate pentru virusul gripal tip A prin teste rapide antigenice și trei probe confirmate pentru virusul gripal tip AH1. Șapte bolnavi au fost internați și șase sunt izolati la domiciliu cu prescripție medicală emisă de specialist.
Ponderea este deținută în continuare de pacienții din grupele de vârstă cuprinse între 0 și 19 ani.

Situația cumulativă a cazurilor de gripă în intervalul 1 octombrie 2022 – 19 februarie 2023 arată astfel:

Total cazuri – 200 cazuri confirmate, din care: 49 cazuri confirmate prin metoda RT-PCR: șapte confirmate pentru virusul gripal tip A, subtip H3; 39 confirmate pentru virusul gripal tip A, subtip H1, din care patru decese; trei confirmate pentru virusul gripal tip A, nesubtipate;
151 cazuri confirmate prin teste antigenice rapide: 138 cazuri confirmate pentru virusul gripal tip A; 12 confirmate pentru virusul gripal tip B; un caz confirmat pentru virusul gripal tip A și B.

Sursă foto: Arhivă

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți