23.1 C
Slatina
duminică,5 mai,2024

Ultimele Articole

Olt: Exporturile din judeţ au depăşit anul trecut 2,2 miliarde de euro

- Advertisement -

 Exporturile din judeţul Olt s-au ridicat în perioada ianuarie – noiembrie 2022 la peste 2,2 miliarde de euro, fiind mai mari cu circa 500 de milioane de euro faţă de cele realizate în anul 2021, potrivit unei analize a principalilor indicatori economici realizată de Direcţia Regională de Statistică (DRS) Olt.

Pe primul loc în clasamentul mărfurilor exportate de agenţii economici din judeţul Olt sunt metalele comune şi articolele din acestea (1,05 miliarde euro), pe locul secund se situează produsele din categoria „materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea (760 milioane de euro), iar pe locul al treilea sunt maşinile, echipamentele şi aparatele electrice (270 milioane euro).

Majoritatea mărfurilor exportate sunt obţinute de marile unităţi industriale de pe platforma din municipiul Slatina, cu materie primă din import, fapt indicat şi de structura importurilor.

În perioada ianuarie – noiembrie 2022, în judeţul Olt au fost importate mărfuri în valoare de 1,5 miliarde de euro, pe primul loc fiind cele din categoria „metale comune şi articole din acestea” (477,9 milioane lei, reprezentând 31,8% din totalul importurilor), pe locul al doilea au fost „materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea” (341 milioane euro, reprezentând 22,7% din totalul importurilor) şi pe locul al treilea au fost mărfuri din secţiunea „produse ale industriei chimice şi ale industriilor conexe” (178,6 milioane euro, reprezentând 11,9 din total).

Balanţa comercială în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022 în judeţul Olt a prezentat un excedent comercial de 698 de milioane de euro.

Principalii exportatori din judeţ sunt companiile de pe platforma industrială Slatina, respectiv unităţile de producere şi prelucrare a aluminiului, de producere de ţevi din oţel, un producător de anvelope, un producător de cabluri pentru reţele electrice şi telecomunicaţii, împreună având peste 10.000 de angajaţi.

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți