13.1 C
Slatina
vineri,3 mai,2024

Ultimele Articole

Polițiștii, jandarmii și pompierii, la datorie de marea sărbătoare a Învierii Domnului

- Advertisement -

Polițiștii, jandarmii și pompierii vor fi în misiune, în acest sfârșit de săptămână, pentru ca întreaga comunitate să se bucure în liniște și siguranță de Sfintele Sărbători de Paște de cult Ortodox.

Patrule în stradă, dar echipaje de rutieriști sunt și în trafic

Peste 200 de polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Olt vor fi prezenți în stradă, zilnic, și vor acționa pentru prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, fluidizarea traficului rutier și prevenirea producerii unor evenimente rutiere. Dintre aceștia, aproape 120 de polițiști sunt de la structurile de ordine publică, 50 sunt polițiști de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri: transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de la acțiuni speciale. Aproximativ 100 de patrule de siguranță publică vor acționa, zilnic, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

Astfel, în perioada 14 – 17 aprilie 2023, polițiștii vor acționa și vor desfășura activități specifice, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului
Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat optim de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea oricăror situații de risc, în special în zona lăcașurilor de cult, fiind instituite dispozitive suplimentare.

Polițiștii rutieri vor fi prezenți pe principalele artere rutiere din județ, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, fluidizarea traficului rutier și prevenirea producerii unor evenimente rutiere.

„Pentru a vă petrece Sărbătorile Pascale, în siguranță, vă recomandăm să aveți grijă de bunurile personale, să fiți prudenți în relațiile cu persoane cunoscute întâmplător și să fiți atenți la copiii care vă însoțesc. Totodată, recomandăm tuturor șoferilor să fie prudenți și să adapteze permanent viteza de rulare la condițiile de drum și de trafic. Nu uitați, atitudinea preventivă vă poate salva din multe situaţii neplăcute! Vă reamintim faptul că scopul nostru nu este acela de a sancționa, ci de a preveni, iar pe aceasta cale facem apel la cetățeni să respecte normele legale în vigoare. Vă dorim tuturor credincioșilor Sărbători Pascale fericite și binecuvântate!”, au transmis reprezentanții Poliției Olt.

Evenimentele din spațiul public, în atenția jandarmilor

Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt va asigura măsurile de ordine publică la toate evenimentele ce vor avea loc în spațiul public, iar prin măsurile ce le-am pregătit vom avea grijă ca fiecare cetățean să petreacă perioada sărbătorilor în condiții de siguranță. Peste 150 de jandarmi din cadrul unității vor acționa zilnic în perioada 14 – 18 aprilie, la nivelul județului, pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică, pază și protecție instituțională și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

Cele mai relevante misiuni de asigurare a ordinii publice, din persepectiva numărului mare al participanților, sunt cele prilejuite de desfășurarea manifestărilor religioase a Învierii Domnului, în zona Catedralei Episcopale din municipiul Slatina, la Mănăstirea Clocociov, precum și la Mănăstirea Călui, unde jandarmii olteni vor fi prezenți împreună cu celelalte forțe angrenate în asigurarea măsurilor de ordine și liniște publică.

Efective de jandarmerie din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova vor asigura măsurile de ordine publică la manifestările religioase dedicate praznicului Învierii Domnului la Mănăstirea Brâncoveni.

Totodată, va fi asigurată ordinea și liniștea publică la un meci de fotbal din Liga a III-a între echipele CSO Petrolul Potcoava și ACS Minerul Costești în ziua de 14 aprilie pe stadionul Petrolul din Potcoava și nouă manifestări cultural-artistice organizate în această perioadă în localitățile Brâncoveni, Dobrun, Redea, Tia Mare, Vădastra, Studina, Dăneasa, Izvoarele, Vișina.

Vor fi intensificate măsurile de ordine publică și se vor desfășura acțiuni punctuale și de patrulare, în cooperare cu celelalte instituții abilitate, atât în mediul urban cât și în cel rural, cu precădere în zonele aglomerate și intens circulate, urmărind identificarea și descurajarea persoanelor care tulbură ordinea și liniștea publică.

„Pentru prevenirea evenimentelor nedorite și a oricăror situații de natură să tulbure liniștea publică, Jandarmeria Olt recomandă: să manifeste înțelegere față de măsurile luate, să respecte indicațiile și să coopereze cu forțele de ordine; dacă sunt însoțiți de copii, să îi supravegheze cu atenție; să acorde o atenție sporită modului de păstrare a bunurilor și obiectelor personale; să solicite intervenția sau sprijinul jandarmilor, prin numărul unic de urgență 112 sau în mod direct efectivelor aflate în misiune. Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt urează tuturor ca sărbătoarea Învierii Domnului să fie întâmpinată cu bucurie și liniște alături de cei dragi!”, au precizat reprezentanții Jandarmeriei Olt.

Pompierii prezenți în zona lăcașurilor de cult

Începând cu 8 aprilie și inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt au desfășurat acțiuni de control și diseminare a informațiilor cu caracter preventiv, în locurile cu aglomerări de persoane, cum ar fi supermarketurile, unitățile de alimentație publică, baruri, cluburi și discoteci. În aceeași perioadă s-au desfășurat controale și la principalele lăcaşuri de cult din judeţ, astfel încât slujbele religioase din perioada Sărbătorilor Pascale să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.

Pe timpul controalelor, s-a urmărit dacă sunt asigurate următoarele măsuri: verificarea existenţei mijloacelor iniţiale de stingere şi instruirea personalului pentru cunoaşterea modului de funcţionare a stingătoarelor, a mijloacelor tehnice PSI şi a posibilităţilor de alimentare cu apă în caz de incendiu; stabilirea modalităţilor de alertare operativă a forţelor de intervenţie; menţinerea accesului liber pe căile de evacuare și intervenţie; stabilirea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor, cu accent pe utilizarea focului deschis.

„Recomandăm enoriașilor să nu blocheze cu autoturismele căile de acces, să utilizeze cu atenție lumânările, să nu le amplaseze în apropierea materialelor ușor combustibile, iar după încheierea slujbei să nu lase lumânările și candelele, aprinse, nesupravegheate.
Premergător Sărbătorilor Pascale, au fost transmise către administrațiile publice locale și Episcopia Slatinei și Romanaților, principalele măsuri de prevenirea a incendiilor pe care cetățenii trebuie să le respecte pe timpul sărbătorilor, în vederea diseminării acestora către populație și parohiile din județul Olt. Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din judeţ au primit sarcini pentru asigurarea măsurilor de prevenire şi primă intervenţie, la nevoie, în zona lăcaşurilor de cult din zona de competență. În Noaptea de Înviere, pompierii din cadrul Detașamentului Slatina, Detașamentului Caracal, Gărzii Balș și Gărzii Osica de Sus, vor fi prezenţi, cu forțe și mijloace de intervenție, la Catedrala Episcopală și Mănăstirea Clocociov, din municipiul Slatina; Biserica Adormirea Maicii Domnului, din municipiul Caracal; Mănăstirea Călui și Mănăstirea Brâncoveni”, au transmis reprezentanții ISU.

În perioada Sărbătorilor Pascale, peste 100 de pompieri, cu autospeciale de stingere, ambulanțe SMURD, autospeciale pentru intervenție la înălțime, autospeciale pentru descarcerare și autospeciale pentru transport victime multiple, scafandri, intervenție CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear), transport personal, dar și ambarcațiuni pentru misiuni în mediul acvatic, se vor afla zilnic în dispozitiv, pentru gestionarea situațiilor de urgență care se pot produce la nivelul județului Olt. În funcție de situația operativă, personalul poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere. Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi, manifestați un comportament preventiv și accesați sursele oficiale de informare!

Sursă VIDEO aici: https://fb.watch/jTEtd5DsFj/

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți