Trupa Phoenix şi Vasile Şeicaru vor concerta la festivalul de reconstituire istorică Romula Fest – Istorie&Folk ce se va organiza la Reşca (Dobrosloveni) în perioada 23 – 24 august, au informat organizatorii evenimentului.
Pe durata festivalului, la Dobroslveni, vor avea loc reconstituiri istorice de ritualuri, obiceiuri şi lupte din perioada antică, ateliere de meşteşuguri tradiţionale, concert de muzică folk.
Primarul comunei Dobrosloveni, Gheorghe Tudoraşcu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că la festival sunt aşteptaţi aproximativ 150 de reenactori din ţară şi posibil şi din străinătate, precum şi cei 37 de reenactori din trupa localităţii Dobrosloveni.Ei vor participa la reconstituirea unor ritualuri antice, printre acestea numărându-se şi ritualul focului.
Totodată, Tudoraşcu a menţionat că anul acesta festivalul va avea loc într-un spaţiu diferit faţă de ediţiile anterioare când a fost găzduit în situl arheologic Romula din satul Reşca.
„Pregătim multe surprize pentru această ediţie. Vom avea multe reconstituiri de lupte antice, de ritualuri, spre exemplu va fi reconstituit ritualul focului, va fi reconstituită o cetate dacică peste un curs de apă. Aşteptăm peste 150 de reenactori din ţară şi din străinătate vor participa şi cei 37 de reenactori din Dobrosloveni, deja au şi ei experienţă. Spaţiul de desfăşurare va fi mai generos faţă de ediţiile anterioare, cu mai mult loc pentru parcare, pentru amenajarea atelierelor de meşteşuguri tradiţionale şi separat pentru standurile comercianţilor. Acum va avea loc pe islaz şi nu în situal arheologic”, a precizat primarul Gheorghe Tudoraşcu.
Acesta a adăugat că în seara zilei de 23 august, trupele de reenactori vor fi prezente în municipiul Slatina, în Parcul Tineretului, unde vor face demonstraţii la lumina torţelor.
Festivalul, Romula Fest – Istorie&Folk, este organizat de Consiliul Judeţean Olt, Primăria Dobrosloveni, Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Olt, Muzeul Judeţean Olt /
Romula – Reşca (Dobrosloveni) este cel mai mare centru urban roman din Oltenia şi un sit arheologic de referinţă pentru cunoaşterea epocii romane în regiunea Dunării de Jos.
Situl arheologic Romula din Dobrosloveni se numără printre cele cuprinse în Lista Patrimoniului Mondial Unesco, în cadrul „Frontierelor Imperiului Roman – Dacia”.