6.2 C
Slatina
joi,21 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Ce trebuie sa stii despre cariera lui Lucian Bute

- Advertisement -

Lucian Bute, nascut pe 28 februarie 1980 in Pechea, judetul Galati, este un fost pugilist, unul dintre cei mai buni luptatori pe care tara noastra i-a dat acestui sport de contact.

In acest articol vreau sa-ti prezint cateva repere importante din viata si din cariera sportiva a lui Lucian Bute, un sportiv cu care ne putem mandri peste tot in lume. El are si cetatenie canadiana, insa mereu s-a mandrit cu faptul ca este roman.

Copilaria si inceputurile carierei

Lucian Bute s-a nascut in satul Pechea, un sat modest si sarac din judetul Galati si de mic copil a avut ocupatii de baza, ajutandu-si familia in treburile gospodaresti.

Parintii sai il puneau la treburi, iarna dadea zapada din gospodarie pe viscol, iar vara el a spus ca fura o bucata de paine si o rosie din gradina si fugea in sat.

La 14 ani, un prieten l-a dus intr-o sala din comuna unde antrenorul Felix Paun montase un sac de box si Lucian a dat atunci primele lovituri la sac. Timp de 3 luni de zile a continuat sa mearga des la acea sala si sa loveasca la sac, indragostindu-se pe loc de acest sport.

Octavian Tabara il ia pe Bute la centrul olimpic de la Galati unde tanarul pugilist se antreneaza si participa in meciuri de amatori.

In 1995, Lucian Bute ajunge la Bucuresti pentru finala Campionatului National, dar pierde la puncte. A incasat totusi un premiu de 26.000 de lei, cat un salariu mediu pe economie la acea vreme, iar Bute vedea potentialul in box, un sport pe care daca vrei sa pariezi poti sa profiti acum de bonusul fara depunere de la NetBet.

La amatori, Lucian nu reuseste sa castige decat o medalie de bronz la mondialele din 1999 si una de aur la jocurile francofone din anul 2001.

Trecerea la boxul profesionist

In anul 2003, doar cu putine luni inaintea debutului Jocurilor Olimpice de la Atena, Lucian Bute accepta oferta clubului Interbox si semneaza un contract, astfel ca incepe cariera la profesionisti.

Bute a avut doar un singur gand atunci: daca nu s-a descurcat la turneele de amatori pentru a castiga medalii, si-a zis in sinea lui ca daca medaliile nu sunt pentru el, poate ca centurile sunt.

Interbox este un club canadian, deci Bute locuia foarte departe de casa, printre straini. Si-a gasit o camera in care sa locuiasca, la un bun prieten, dupa care s-a mutat cu o chirie mai aproape de clubul de box unde se antrena.

Primele titluri castigate

Pe 15 iunie 2007, Bute castiga prin decizie unanima partida contra lui Sakio Bika la Centre Bell din Montreal, iar prin aceasta victorie devine contender principal la centura lui Alejandro Berrio.

In data de 19 octombrie a aceluiasi an, Lucian Bute castiga titlul IBF, dupa o victorie superba prin KO in runda a 11-a. Loviturile castigatoare au fost un croseu, o directa de dreapta si un upercut de stanga iar Berrio a vazut podeaua.

La acel moment, Bute devenea al treilea roman care reuseste sa castige o centura mondiala, dupa Leonard Doroftei si Mihai Leu.

Din acel moment, galateanul si-a aparat titlul mondial de 9 ori, castigand contra lui William Joppy, Librado Andrade, Fulgencio Zuniga, Librado Andrade (2), Edison Miranda, Jesse Brinkley, Brian Magee, Jean-Paul Mendy si Glen Johnson.

Pierderea centurii IBF la categoria supermijlocie

Pe data de 26 mai 2012, Lucian Bute accepta sa lupte la Nottingham in Marea Britanie contra challengerului la titlu, englezul Carl Froch.

Este cel putin dubioasa aceasta decizie de a accepta lupta la un challenger acasa, in conditiile in care, de regula, challengerul lupta acasa la campion, aceasta fiind traditia in boxul profesionist pana atunci.

Bute s-a prezentat la meci total nepregatit, a fost in permanenta pus in colt si pe corzi, iar Froch a aruncat asalturi de lovituri nemiloase. Romanul a fost facut KO, dar a fost un KO brutal care a durut mai mult prin prisma pierderii centurii.

Ce este si mai dureros este ca Lucian nu si-a mai revenit niciodata dupa aceasta infrangere. El avea dreptul de a cere revansa pentru a se lupta din nou cu Froch, dar adevarul este ca nici Bute nu a dorit sa mai intre din nou in ring impotriva englezului.

Au urmat apoi un meci pentru refacerea moralului cu un Denis Grachev slabit pe care Bute l-a invins fara probleme.

Totusi, dupa aceea, Lucian pierde in fata lui Jean Pascal prin decizie unanima.

Mai vine o victorie contra italianului Andrea di Luisa tot prin decizie unanima, insa dezastrul avea sa urmeze.

Au urmat 3 infrangeri usturatoare pentru galateanul nostru, cu James DeGale prin decizie unanima, cu Badou Jack prin descalificare si cu Eleider Alvarez prin KO tehnic.

Practic, aceste ultime 3 infrangeri au fost cele care i-au pus capat carierei de pugilist profesionist romanului Lucian Bute.

Viata dupa retragerea din box

Lucian Bute a castigat cateva milioane de dolari din acest sport si s-a dovedit ca se pricepe sa-si managerieze banii.

Dupa retragerea din activitatea sportiva a inceput mai multe business-uri, unul dintre ele fiind in domeniul imobiliar, dar nu in tara noastra, ci in Statele Unite.

In continuare, Lucian Bute incurajeaza tinerii talentati sa urmeze o cariera in acest sport, chiar daca a sustinut mereu ca este nevoie de foarte multa munca si de sacrificii mari pentru a obtine performanta intr-un sport de contact.

Vine des in Romania, isi viziteaza familia, se mai duce in salile de box pentru a promova acest sport si pentru a-i indruma pe tineri.

Nu trebuie sa uitam ca multi luptatori profesionisti romani din acest moment sunt cei care in urma cu cativa ani ii urmareau evolutiile lui Lucian Bute.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți