11.2 C
Slatina
sâmbătă,29 martie,2025

Ultimele Articole

Debitul Dunării, în scădere până la 5.100 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare. Media lunii martie – 6.700 mc/s

- Advertisement -

Debitul Dunării la intrarea în țară va fi în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la 5.100 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s), potrivit prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), emise pentru perioada 22 – 29 martie 2025.

‘Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere în prima zi a intervalului de prognoză până la valoarea de 5.900 mc/s, staționar în următoarea zi în jurul acestei valori, apoi în scădere până la valoarea de 5.100 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s).
În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului de prognoză în scădere pe sectorul Gruia – Calafat și în creștere pe sectorul Bechet – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în creștere pe sectorul Giurgiu – Tulcea’, se arată în prognoza INHGA.

În ultimele 24 de ore, debitul Dunării pe secțiunea Baziaș a fost în creștere, având valoarea de 5.700 mc/s. În aval de Porțile de Fier debitele au fost în creștere.

Pentru luna martie, hidrologii au estimat un debit maxim de 5.000 metri cubi/secundă și un minim de 2.500 mc/s.

În ceea ce privește râurile interioare, în intervalul 23- 29 martie 2025, în prima jumătatea a intervalului de prognoză, debitele vor fi relativ staționare.

‘Sunt posibile creșteri de niveluri și debite, pe unele râuri mici din jumătatea de vest a țării și din zonele de deal și de munte, datorită precipitațiilor prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane înalte’, avertizează hidrologii.

În a doua parte a intervalului, debitele vor fi în creștere pe majoritatea râurilor datorită precipitațiilor prognozate și propagării.

Potrivit INHGA, regimul hidrologic în prima lună calendaristică de primăvară a fost estimat la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someșul Mare, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Putna, Olt superior și mijlociu, Argeș superior, Ialomița superioară și mijlocie și cursul Prutului și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru, Crișul Alb, Rm. Sărat, Bârlad si afluenții Prutului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți