Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 29% dintre români ar vota cu liderul AUR, George Simion, 26% cu Crin Antonescu, susținut de PSD, PNL și UDMR, iar 23% cu candidatul independent Nicușor Dan, relevă un sondaj Flashdata, realizat în perioada 24-26 aprilie la nivel național.
Potrivit cercetării, pe următoarele locuri în opțiunile electoratului s-ar situa: candidatul independent Victor Ponta (8%), lidera USR, Elena Lasconi (7,5%), candidata PUSL, Lavinia Șandru (2,1%), candidatul independent Daniel Funeriu (1,2%), candidatul PNCR, Cristian Terheș (0,2%), candidatul PLAN, Silviu Predoiu (0%), candidații independenți Sebastian Popescu (0%) și John Ion Banu (0%). 2% dintre respondenți au răspuns că nu sunt hotărâți, iar 1% că nu știu sau nu au răspuns.
Dacă în turul al doilea ar ajunge Crin Antonescu și George Simion, ar câștiga candidatul susținut de PSD, PNL și UDMR, cu 46%.
În confruntarea dintre Nicușor Dan și George Simion, ar câștiga liderul AUR cu 45,5%.
Dacă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-ar confrunta Crin Antonescu și Nicușor Dan, ar câștiga Antonescu, cu 48%, relevă datele sondajului.
Totodată, dintre Crin Antonescu și Victor Ponta, votanții l-ar alege pe Crin Antonescu, cu 52% dintre opțiuni.
Între Nicușor Dan și Victor Ponta, cei mai mulți alegători ar opta pentru primarul Capitalei, cu 48% dintre voturi.
Cercetarea mai relevă că, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, 26% dintre români ar vota cu AUR, 19% cu PSD, 15% cu PNL, 9% cu USR, 4% cu POT, 3% cu UDMR, 2% cu SOS. Alți 8,5% au indicat că ar vota cu un alt partid politic, 9,5% au afirmat că nu sunt hotărâți, iar 4% nu știu sau nu au răspuns.
Conform cercetării, 63% dintre respondenți consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită, 23% într-o direcție bună și 14% nu știu sau nu au răspuns.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 7.500 de respondenți, cu vârsta de 18 ani și peste. Tipul eșantionului este probabilist, aleatoriu, iar marja de eroare este plus/minus 3,5%, la un nivel de încredere de 95%. Chestionarul a fost aplicat online, cu targetare pe locație, vârstă, urban/rural. Validarea eșantionului s-a realizat după datele AEP privind prezența la vot la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, iar datele sunt ponderate în funcție de genul și vârsta respondentului.