Producţia medie de grâu în judeţul Olt este în prezent de 6.500 kilograme pe hectar, mai mare cu două tone la hectar faţă de cea obţinută anul trecut, potrivit directorului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Ion Drăgoi.
Şeful DAJ Olt a declarat vineri, pentru AGERPRES, că recoltarea cerealelor se va încheia săptămâna viitoare cu producţii bune, mult mai mari faţă de cele din anul precedent, iar preţul grâului, conform informaţiilor primite de la fermieri, este între 75 şi 85 de bani pe kilogram.
„Grâul a fost recoltat până acum pe o suprafaţă de peste 80.000 de hectare, iar producţia medie este de 6.500 de kilograme pe hectar, cu 2.000 de kilograme pe hectar mai mare faţă de cea de anul trecut. Sunt randamente mai mari şi la rapiţă, cu o producţie medie anul acesta de 3.500 de kilograme pe hectar, la triticale, cu producţie medie de 7.000 kilograme pe hectar, la orz, cu o producţie medie de 6.200 kilograme pe hectar. Săptămâna viitoare se va încheia recoltarea cerealelor, posibil chiar până la jumătatea săptămânii, producţiile sunt bune, însă fermierii spun că preţurile sunt mici, între 75 de bani şi 85 de bani pe kilogramul de grâu. Calitatea este bună, glutenul este peste 24%, deci e grâu de panificaţie”, a spus Ion Drăgoi.
Acesta a menţionat că fermierii sunt preocupaţi în prezent de situaţia culturilor de porumb şi floarea-soarelui, care ar putea fi din nou compromise din cauza secetei şi temperaturilor foarte ridicate, mai ales în jumătatea de sud a judeţului.
„Sunt fermieri care, după experienţa de anul trecut, când culturile de porumb şi floarea soarelui au fost calamitate din cauza secetei, anul acesta au pus doar cereale. Şi observăm că din nou ar putea fi probleme atât la floarea-soarelui, dar mai ales la porumb, care suferă deja de lipsa apei, s-au răsucit frunzele, a început să se usuce”, a adăugat şeful DAJ Olt.