Salariaţii Casei judeţene de Pensii (CJP) Olt şi cei ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt au protestat, din nou, joi, faţă de diminuarea salariilor dar şi nemulţumiţi de condiţiile de muncă.
La AJFP Olt a fost a noua zi de proteste, iar angajaţii au ţinut să arate care sunt în realitate condiţiile în care lucrează, cu grupuri sanitare defecte şi pereţi cu mucegai, lifturi nefuncţionale, instalaţii electrice, arhive cu igrasie şi mucegai, ventilaţie asigurată în birouri cu ventilatoare achiziţionate de angajaţi.
„Salariaţii din AJFP Olt continuă protestul spontan pentru a noua zi consecutiv. Asigurăm programul normal cu publicul, dar dorim să atragem atenţia guvernanţilor şi decidenţilor că suntem nemulţumiţi de măsurile de austeritate deja aplicate, respectiv diminuarea aproape completă a sporului de condiţii vătămătoare, dar şi de preconizatele măsuri care vor duce la reducerea veniturilor cu peste 30% în total”, a spus Dan Dumitraşcu, liderul sindicatului Sindfisc.
Acesta consideră inacceptabile condiţiile de lucru, evidenţiind că situaţia reală este complet diferită de imaginea proiectată în spaţiul public referitoare la „condiţii de lux”.
„În acest context, precizăm faptul că aşa-numitele condiţii de lux în care ne desfăşurăm activitatea sunt de fapt condiţii vătămătoare. Societatea civilă trebuie să ştie adevăratele condiţii de muncă. Băi insalubre, unele transformate în arhive, băi cu pereţi stricaţi şi plini de mucegai şi igrasie, arhive neaerisite şi neluminate, pline de igrasie şi mucegai, instalaţii electrice cu cabluri atârnând pe pereţi, lifturi nefuncţionale, aer condiţionat de lux cu ventilatoare cumpărate de noi, fără apă la etajele superioare şi o clădire în continuă de gradare cu risc de accidentare pentru salariaţi şi contribuabili. Aceste condiţii nu sunt acceptabile, mai ales că mult programata solidaritate s-a rezumat momentan doar la reducerea tot de la cei ce muncesc şi colectează banii pe care se construieşte bugetul ţării”, a conchis Dumitraşcu.
Joi au ieşit la protest şi salariaţii Casei Judeţene de Pensii Olt, arătând că sunt nemulţumiţi de fapt că deşi s-a redus sporul de condiţii de vătămătoare, condiţiile de muncă au rămas aceleaşi.
„Am ieşit şi noi astăzi să protestăm împotriva pachetului de măsuri de austeritate luate deja de Guvernul României şi la anunţul Cabinetului Bolojan privind următoarele pachete de reformă. Pentru că s-au redus sporul de condiţii periculoase şi vătămătoare şi numărul de zile de concediu aferente acestor condiţii de muncă, noi nu suntem de acord, pentru că au rămas aceleaşi condiţiile de muncă. Nu s-a redus nivelul de praf, de bacterii, de mucegaiuri, aşa cum reiese din analizele pe care Direcţia de Sănătate Publică le-a făcut atunci când ne-a dat voie să beneficiem de aceste sporuri. Noi lucrăm în continuare în aceste condiţii. Mai mult decât atât, nu e vorba numai de condiţiile de muncă, e vorba şi de nivelul de stres care e indus de multiplele modificări legislative care nu întotdeauna se reflectă în aplicaţii, programe de stabilire a pensiilor, mult rămase în urmă faţă de multiplele modificări legislative”, a spus Eugen Florescu, reprezentantul salariaţilor din judeţul Olt în Sindicatul Naţional din Casele Teritoriale de Pensii.
Florescu a menţionat că angajaţii caselor de pensii, şi din cauza presiunii de la locul de muncă, suferă în număr mare şi de afecţiuni vascular-cerebrale, neoplasm, afecţiuni de căi respiratorii şi osteomusculo-articulare.
„Presiunea este foarte mare pe salariaţii Casei de Pensii, la ghişee şi nu numai. Toţi pensionarii înclină să creadă că vina este a funcţionarilor publici fără să vadă că modificările legislative sunt aduse fie de Executiv, fie de Parlament şi nu întotdeauna sunt aplicaţiile informatice puse atât de repede la punct cu modificările legislative. Foarte mulţi colegi au beneficiat de concedii medicale ca urmare a neoplasmurilor, afecţiunilor vascular-cerebrale, afecţiuni ale căilor respiratorii, afecţiuni osteomusculo-articulare”, a conchis Eugen Florescu.