Integrarea Politicii Agricole Comune (PAC) într-un ‘fond unic’ ar însemna dificultăți suplimentare pentru fermierii din întreaga Europă și mai puține șanse de dezvoltare pentru mediul rural, consideră ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
‘Fermierii au nevoie de stabilitate și predictibilitate pentru a continua să asigure securitatea alimentară a întregii Uniuni Europene. Este obligatoriu ca noua PAC să fie capabilă să răspundă nevoilor reale ale fermierilor. Integrarea PAC într-un ‘fond unic’ ar însemna dificultăți suplimentare pentru fermierii din întreaga Europă și mai puține șanse de dezvoltare pentru mediul rural. Am transmis, din nou, oficialilor de la Bruxelles că poziția României este de a susține o Politică Agricolă Comună puternică, distinctă de celelalte fonduri europene, structurată pe doi piloni clari, subvenții și investiții’, a scris, marți, pe Facebook, Florin Barbu.
În opinia sa, fermierii au nevoie de finanțare flexibilă, adaptată situațiilor din teren, fără presiuni birocratice inutile, pentru a-și canaliza energia pe realizarea de producții bune.
‘Susțin demersul asociațiilor de fermieri care au lansat o petiție pentru menținerea actualei forme pentru finanțarea agriculturii, pentru că sunt adeptul colaborării strânse între fermieri și autorități’, a subliniat șeful MADR pe pagina de socializare.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a demarat săptămâna trecută o amplă acțiune de strângere de semnături pentru salvarea subvențiilor fermierilor din România.
AAC se alătură, astfel, inițiativei europene aparținând COPA-COGECA, structură de reprezentare a fermierilor la nivel european, care are drept scop menținerea unui buget separat și echitabil pentru Politica Agricolă Comună în noul exercițiu financiar.
‘AAC face apel la toate organizațiile profesionale, cooperativele, fermierii români, reprezentanți ai companiilor de agribusiness, oficiali ai statului român, funcționari din instituții agricole naționale/județene și simpli cetățeni, în calitate de consumatori, să semneze petiția europeană prin care se solicită solicită Comisiei Europene să nu submineze Politica Agricolă Comună (PAC) în viitorul Cadru Financiar Multianual 2028-2034’, anunța AAC într-un comunicat.
Potrivit unor declarații oficiale, Comisia Europeană intenționează să includă PAC într-un ‘fond unic’ care ar dilua bugetul agricol și ar reduce capacitatea Uniunii Europene de a susține agricultorii și siguranța alimentară a cetățenilor săi. O astfel de decizie ar fi inacceptabilă, mai ales în contextul geopolitic actual, marcat de instabilitate, crize alimentare și schimbări climatice.
La acest moment, finanțările din PAC reprezintă 21% din venitul mediu al fermierilor europeni și este singura politică comună care garantează securitatea alimentară a UE. De menționat că 40% din bugetul actual este destinat obiectivelor climatice și de mediu.
Petiția poate fi semnată la: https://nosecuritywithoutcap.eu/ro.