Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au închis temporar nouă societăți comerciale și au aplicat 54 de amenzi contravenționale, în valoare de 308.000 lei, în urma controalelor derulate pe litoral în data de 15 iulie 2025, a anunțat miercuri Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
De asemenea, au fost emise 35 de avertismente și a fost confiscată marfă pentru distrugere în valoare de 13.350 lei.
Astfel, în stațiunile Mamaia și Mamaia Nord, comisarii ANPC au verificat nouă societăți comerciale, aplicând 12 amenzi contravenționale, în valoare de 59.000 lei, și trei avertismente. De asemenea, a fost retrasă marfă în vederea distrugerii de 7.027 lei și, temporar, de la comercializare produse în valoare de 325 de lei.
În stațiunea Tuzla, comisarii ANPC au verificat șase societăți comerciale și au aplicat șapte amenzi contravenționale, în valoare de 45.000 lei, cinci avertismente și au retras marfă în vederea distrugerii de 200 lei.
În stațiunea Eforie Nord au fost aplicate amenzi în valoare de 66.000 lei și a fost retrasă marfă în vederea distrugerii de 626 lei. În această stațiune comisarii ANPC au verificat 13 societăți comerciale.
Amenzile aplicate în stațiunea Costinești au depășit 50.000 de lei, după verificările efectuate la 6 societăți comerciale.
Potrivit ANPC, în stațiunea Neptun Olimp, comisarii au verificat 11 societăți comerciale, au aplicat 9 amenzi contravenționale și 5 avertismente, amenzile depășind 55.000 lei. Marfa retrasă în vederea distrugerii a fost în valoare de 3.324 lei.
În urma verificărilor efectuate la 13 societăți comerciale din stațiunea Mangalia Venus, comisarii au aplicat 8 amenzi contravenționale, în valoare de 33.000 lei, și 9 avertismente, dar au retras marfă în vederea distrugerii de 2.174 lei.
Printre abaterile constatate în urma controalelor se numără: lipsa autorizației UAT/ISU/Ministerul Turismului; produse nesigure (materii prime cu stare termică schimbată/materii prime depozitate neconform/preparate culinare depozitate la temperaturi neconforme/produse cu DLC depășit, etc.); proceduri nesigure (lipsă grafic schimb ulei și temperatură agregate frigorifice/bloc alimentar neigienizat/ustensile neconforme) etc.
De asemenea, au fost găsite produse textile fără informații privind compoziția fibroasă. De asemenea, s-a constatat lipsa prețurilor serviciilor și a informațiilor identitate structura de cazare; listă meniu incompletă; lipsă huse protecție perne/saltele/saltele neigienizate; camere neigienizate/cu paviment deteriorat; mobilier deteriorat/grad ridicat de uzură; lipsă plase insecte; grupuri sanitare neigienizate/obiecte sanitare neigienizate și cu depuneri de calcar/scurgeri neigienizate și cu acumulări impurități; nerespectare 30% plajă zona de cearșaf vs zona amenajată șezlong-uri.