Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, declară că, în momentul de față, în România sunt în construcție 15 spitale, realizate cu fonduri din PNRR.
Dintre acestea, 12 ar urma să fie finanțate prin granturi, iar alte 3 prin credit, a spus Rogobete, în cadrul unei conferințe de presă la Ministerul Sănătății.
‘În momentul de față, în România sunt în construcție cu bani din PNRR 15 spitale. Vorbim despre 15 șantiere care se află în construcție. Dintre aceste 15 șantiere, conform negocierilor inițiale – dar negocierile continuă și nu sunt finalizate – se vor finanța cu grant din PNRR un număr de 12 și altele 3, cu credit. Nu aș putea să vă spun nici care sunt cele 12, nici care sunt cele 3, pentru că nu s-a luat această decizie. În continuare negocierea și analiza lor continuă’, a precizat Rogobete.
El a menționat că vor rămâne fără finanțare PNRR un număr de 5 unități sanitare la care nu au început lucrările, din cauza contestațiilor și a licitațiilor întârziate.
‘Din cele 24 de unități sanitare pentru care s-au semnat contracte de finanțare, toate în același timp, s-a redus indicatorul, în anul 2023, la 19. Din cele 19, pentru 5 nu au început deloc lucrările. De exemplu, la Neamț nu s-a semnat contractul de finanțare din cauza contestațiilor. Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov este un alt loc în care nu au început lucrurile, din cauza contestațiilor sau a licitațiilor întârziate. Spitalul din Lugoj, pentru care am reziliat deja contractul, pentru că termenul a fost depășit, acea licitație a fost contestată de 5 ori’, a spus el.
Pe de altă parte, Rogobete a evidențiat faptul că este pentru prima dată în ultimii 35 de ani când în România se construiesc aproape 20 de spitale noi.
‘Este pentru prima dată în 35 de ani când în România se construiesc 12 spitale noi, la care adăugăm 3 care se vor face cu credit. Nu spun că nu contează sursa de finanțare, pentru că contează foarte mult. La acestea se mai adaugă încă trei care se construiesc cu Banca Mondială. Deci dacă ar fi să facem un calcul, în ultimii trei ani în România s-a dat drumul construcției a aproape 20 de spitale noi, cât nu s-a făcut niciodată în ultimii 35 de ani’, a spus el.
Ministrul a subliniat și faptul că țara noastră nu a pierdut finanțarea PNRR pentru echipamente necesare campaniilor de prevenție și depistare precoce a cancerului de col și de sân. Aceste echipamente au fost achiziționate printr-un alt program, cu fonduri norvegiene.
‘România nu a pierdut finanțarea pentru unitățile mobile de screening pentru cancerul de col și sân, din PNRR. Ele au fost achiziționate dintr-un program cu fonduri norvegiene, în paralel cu PNRR-ul, și atunci nu se mai justificau, întrucât deveneau dublă finanțare. A fost decizia noastră să le mutăm de pe un program pe altul. Cele din fonduri norvegiene, din acel program internațional, au fost achiziționate și urmează a fi livrate centrelor regionale’, a explicat Rogobete.